Την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «κανένας διάλογος με την Τουρκία μέχρι το Μάρτιο, εφόσον δεν υπάρξει αποκλιμάκωση με συνέπεια και συνέχεια», εξέφρασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κ. Ασημακοπούλου, αναφερόμενη στη συνομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση κοινών συμφερόντων, υπενθύμισε ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προϋπόθεση «θετικής ατζέντας» με την Τουρκία είναι η ετοιμότητά της να επιλύσει διαφορές μέσα από το διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Αναφορικά με την «άμεση διεύρυνση των κυρώσεων προς την Τουρκία από την ΕΕ», η κ. Ασημακοπούλου είπε ότι «η ΕΕ αποδεικνύεται άτολμη και ανεπαρκής», ενώ παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προειδοποίησε ότι «η ΕΕ διακινδυνεύει τη γεωπολιτική της αξιοπιστία» δίνοντας παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για τη συνολική αποτίμηση της σχέσης της με την Τουρκία.
Η παρέμβαση της κ. Ασημακοπούλου έχει ως εξής:
«Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής καταδικάστηκε μια ακόμη μονομερής ενέργεια της Τουρκίας, στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στη μακρά λίστα προκλητικών ενεργειών που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου και το διεθνές δίκαιο. H ΕΕ αποδεικνύεται άτολμη και ανεπαρκής όσον αφορά στην άμεση διεύρυνση των κυρώσεων. Δίνοντας παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να αποτιμήσει συνολικά τη σχέση μας με την Τουρκία, η ΕΕ διακινδυνεύει τη γεωπολιτική της αξιοπιστία.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι κυρώσεις δεν είναι ‘αυτοσκοπός’. H απειλή τους είναι εργαλείο για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία. Μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Μισέλ να ανοίξει μια ‘νέα σελίδα’ με την Ε.Ε. και να ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση κοινών συμφερόντων.
Σας υπενθυμίζω, κ. Μπορέλ, ότι με βάση τα συμπεράσματα, προϋπόθεση ‘θετικής ατζέντας’ με την Τουρκία είναι η ετοιμότητά της ‘να επιλύσει διαφορές μέσα από το διάλογο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο’. Η Ελλάδα έχει αποδείξει τη διάθεσή της για οριοθετημένο διάλογο εφόσον υπάρξει αποκλιμάκωση με ‘συνέπεια και συνέχεια’. Εάν η Τουρκία δεν απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες, τότε, η απάντηση της ΕΕ μπορεί να είναι μόνο μια: Κανένας διάλογος με την Τουρκία μέχρι το Μάρτιο».