Γιορτές σε καραντίνα υπό αυστηρούς περιορισμούς και τήρηση των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό καλούνται να περάσουν οι Έλληνες με το κυβερνητικό επιτελείο να προσπαθεί να συντάξει τον «οδικό χάρτη» όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η αργή υποχώρηση των κρουσμάτων και οι ισχυρές πιέσεις που συνεχίζουν να υφίστανται τα δημόσια νοσοκομεία δεν επιδέχονται κανένα περιθώριο εφησυχασμού και οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν αυτοσυγκράτηση και χρονική μετάθεση στο άνοιγμα του λιανεμπορίου (μετά τις 14/12), δεδομένου ότι η κατάσταση είναι εύθραυστη και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μπορεί εύκολα να ανατραπεί επί τα χείρω.
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες και υπογράμμισε ότι τα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι έτοιμα και μόλις δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση.
Προβληματισμός για κινητικότητα και Δυτική Αττική
Η χθεσινή αναφορά του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στην αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών αποτυπώνει τον προβληματισμό της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Δευτέρα και όπως όλα δείχνουν την αρχή θα κάνουν τα κομμωτήρια, δεδομένου ότι εκεί τα πράγματα είναι ελέγξιμα.
Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον υπουργό Υγείας στη Δυτική Αττική, η οποία κουβαλά υψηλό φορτίο σε σχέση με τις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της νότιας Ελλάδας, η οποία έχει επιβάρυνση ανάλογη με εκείνη των «κόκκινων» περιοχών της βόρειας Ελλάδας.
Τα σενάρια για Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα ρεβεγιόν και για την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου υπάρχει σύσταση για 9 άτομα ανά τραπέζι, η μετακίνηση θα γίνει με SMS και συγκεκριμένο κωδικό, ενώ δεν αποκλείεται να δηλώνουμε και τη διεύθυνση που πηγαίνουμε.
Παράλληλα, εκείνες τις τέσσερις ημέρες έχει πέσει στο τραπέζι η δυνατότητα κυκλοφορίας έως τη 1.
Παράλληλα, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για συγκεκριμένες μόνο ημέρες και με αυστηρά μέτρα (π.χ. αριθμητικό όριο πιστών εντός του ναού).
Ρολά στον κλάδο εστίασης και οικονομικές απώλειες
Το βλέμμα στο 2021 στρέφουν πλέον οι επιχειρήσεις της εστίασης αφού τα φετινά Χριστούγεννα, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ θα παραμείνουν τελικά κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Το γεγονός αυτό ωστόσο, προκαλεί προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για την επίπτωσή του παρατεταμένου λουκέτου όχι μόνο στην ύφεση, αλλά και στα έσοδα και στις δαπάνες του προϋπολογισμού. Και αυτό γιατί με κλειστές επιχειρήσεις δεν θα μπουν χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου από ΦΠΑ έως τον Φεβρουάριο.
Αν συνυπολογίσει κάποιος μάλιστα ότι η «καλή» περίοδος για την εστίαση λόγω Χριστουγέννων εθεωρείτο από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 15 Ιανουαρίου, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα.