«Να αρθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων και να αποφύγουμε τον μικροπολιτικό πρωταθλητισμό» κάλεσε την αντιπολίτευση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, με αφορμή καταγγελίες για αστυνομική βία σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, για «εννέα φεμινίστριες και την οικογένεια Καττή στα Σεπόλια» που προσήχθηκαν, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου ανέφερε πως «αρνούμαστε συνειδητά να παρακολουθήσουμε έωλους ισχυρισμούς, όπως αυτοί αποτυπώνονται μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις για δήθεν διοίκηση και καθοδήγηση της ελληνικής αστυνομίας από την κυβέρνηση για την άσκηση της βίας.
Τέτοιοι συλλογισμοί – επιμένουμε – ότι δεν ταιριάζουν στο δημόσιο διάλογο και στην πολιτική αντιπαράθεση σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα του εικοστού πρώτου αιώνα». Είμαστε είπε «μια απολύτως συντεταγμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εάν σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν περιστατικά ακραίας βίας ή ανάρμοστης συμπεριφοράς αστυνομικών, αυτές ελέγχονται θεσμικά και διοικητικά, όπως προδιαγράφεται από το συντεταγμένο πλαίσιο λειτουργίας και δεοντολογίας της ΕΛΑΣ».
Ειδικά για τις προσαγωγές των 9 φεμινιστριών, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η εν λόγω συνάθροιση δεν είχε καν γνωστοποιηθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η επόπτης αξιωματικός, μαζί με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή, επιχείρησαν να ενημερωθούν, τόσο για τον οργανωτή, όσο για τις προθέσεις των συγκεντρωμένων γυναικών, αλλά και για τον αριθμό των συμμετεχόντων που επρόκειτο να προσέλθουν, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Κάθε πρωτοβουλία των αστυνομικών δυνάμεων είχε ένα και μόνο σκοπό: την αποφυγή μεγάλου αριθμού συγκεντρωμένων ατόμων στο σημείο, διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.
Όλοι οι χειρισμοί της ΕΛΑΣ έγιναν υπό τη διαρκή ενημέρωση και καθοδήγηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Αρχικά έγινε σύσταση στα συμμετέχοντα άτομα να απομακρυνθούν, ενώ ταυτόχρονα ελέγχθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις περί COVID 19. Εν συνεχεία, ζητήθηκε από τις εννέα συγκεντρωμένες να αποχωρήσουν, χωρίς και πάλι αποτέλεσμα. Ακολούθησαν οι προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος, σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκαν όλες ελεύθερες κατόπιν εισαγγελικής εντολής, και παράλληλα τους επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ κατ’ άτομο για παράνομη μετακίνηση.
Απαντώντας στις επικρίσεις του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 σχετικά με τα επεισόδια με ομάδα δικηγόρων στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «οι δικηγόροι δεν απολαμβάνουν ασυλίας. Υπάρχει Δημοκρατία στη χώρα μας, ισονομία και ισοπολιτεία. Οι δικηγόροι – για να γνωρίζετε – δεν οδηγούνται στο αυτόφωρο. Συλλαμβάνονται όταν διαπράττουν αδικήματα και δικογραφίες σε βάρος τους γίνονται. Απλώς εκδικάζονται βάσει της ειδικής δωσιδικίας που απολαμβάνουν».
Ερωτηθείς για τα γεγονότα στα Σεπόλια που σημειώθηκαν ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, ο υφυπουργός είπε ότι αυτά ξεκίνησαν όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με πέτρες εναντίον αστυνομικών της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» στον σταθμό μετρό των Σεπολίων, με συνέπεια τον τραυματισμό δύο αστυνομικών που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Τα άτομα που επιτέθηκαν διέφυγαν, πλην ενός ο οποίος συνελήφθη. Προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού και εν συνεχεία στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας όπου και σχηματίστηκε δικογραφία.
Ακολούθησε όμως επίθεση σαράντα περίπου ατόμων στο αστυνομικό τμήμα Κολωνού όπου και προπηλάκισαν, εξύβρισαν και επιχείρησαν να τραυματίσουν τους εκεί υπηρετούντες αστυνομικούς. Αποτέλεσμα αυτής της καταδρομικής ενέργειας ήταν να συλληφθούν τέσσερα άτομα, δύο εκ των οποίων οικεία πρόσωπα του προαναφερθέντος. Συνελήφθησαν και αυτά και σχηματίσθηκε δικογραφία εναντίον τους για πλήθος παράνομων ενεργειών. Ένας εξ αυτών τελικά αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, ενώ οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν την επομένη ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι έως την τακτική δικάσιμό τους. Σχετικά με ηλεκτρονικό δημοσίευμα που υπήρξε περί αστυνομικής αυθαιρεσίας, διετάχθη προκαταρκτική διοικητική εξέταση με δυνατότητα να επεκταθεί σε ΕΔΕ, ενώ ενημερώθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Τέλος, για τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου και εκεί είχαμε ανάλογα περιστατικά κατά τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι η αστυνομία επενέβη, λειτούργησε και συνέλαβε άτομα με βάση και τις εισαγγελικές οδηγίες, Σχηματίστηκαν δικογραφίες και έχουν υποβληθεί στην αρμόδια εισαγγελική αρχή για τα περαιτέρω. Σχετικά με τις καταγγελίες περί αστυνομικών αυθαιρεσιών που καταγγέλθηκαν, είναι σε εξέλιξη πειθαρχικός έλεγχος και παράλληλα σχηματίζεται και σχετική δικογραφία, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες, αν και όπου υπάρχουν.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, επέκρινε τον υφυπουργό, ότι με όσα ανέφερε για τις προσαγωγές των 9 φεμινιστριών, πήρε ουσιαστικά πίσω την «συγγνώμη» που είχε ζητήσει ο υπουργός Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις συλλήψεις αυτές. Θα πρέπει είπε, να συλληφθούν όσοι άσκησαν βία στους αστυνομικούς, αλλά τι θα κάνετε για τους αστυνομικούς εκείνους που βασάνισαν μέσα σε αστυνομικό τμήμα τη Λυδία Καττή, επειδή πήγε να δώσει βοήθεια στον δεμένο πατέρα της, ο οποίος πάθαινε έμφραγμα και σύρθηκε από τα μαλλιά στις σκάλες και συνέβησαν όλα τα άλλα πράγματα που έχουν καταγγελθεί; Τι θα κάνετε για τη βία απέναντι στους φοιτητές και φοιτήτριες στα Ιωάννινα, ρώτησε, ενώ σημείωσε ότι για τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο Δικηγορικός Σύλλογος μιλάει για αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις δικηγόρων σε συνθήκες προκλητικής παραβίασης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Έχετε, είπε, θέσει σε ομηρία τον τόπο δολοφονίας του Αλέξη του Γρηγορόπουλου και όπου χθες, έτσι και σήμερα κάνατε συλλήψεις. Οι μηνύσεις όμως, προειδοποίησε ο βουλευτής, «θα πέσουν βροχή».
Ο υφυπουργός, απάντησε ότι «είναι τουλάχιστον ανοίκειο πολιτικά και συνταγματικά να εκτοξεύονται άκριτα κατηγορίες εντός του Κοινοβουλίου, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ή το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδίδει εντολές ή προχωρά σε παρασκηνιακές συστάσεις προς τις αστυνομικές διευθύνσεις για χρήση υπερβολικής βίας ή καταπάτηση των θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος. Είναι, πράγματι, λυπηρή η κακοπροαίρετη διάθεση που επιδεικνύεται απέναντι στον Έλληνα αστυνομικό. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται σχεδόν έναν χρόνο τώρα στη σειρά, στις πρώτες γραμμές της συλλογικής μάχης για την ανάσχεση του COVID-19»