Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ σημαντική» και επισήμανε: «Είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε τέλος σε μια μικρή περίοδο έντασης, η οποία παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό και η οποία ενδεχομένως να μας οδηγούσε εκτός πορείας, με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από τις κυβερνήσεις μας και που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου ένα χρόνο».
Ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη βεβαιότητα για τη βούληση των δύο πλευρών να εργαστούν για την εγκαθίδρυση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας. «Οι δυο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούμε, ώστε, σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι την Ουκρανία, να λειτουργήσουμε από κοινού ως παράγοντες σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε.
Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, κατά τη συνάντηση με τον κ. Γιλμάζ εξετάστηκαν κι άλλα διμερή θέματα, που σχετίζονται με το Αιγαίο και με την υφαλοκρηπίδα. «Δεν είμαστε εδώ όμως εμείς για να τα λύσουμε. Αυτά θα πάρουν τον χρόνο τους και σε κάποια στιγμή, είμαι βέβαιος ότι θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας» είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας: «αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια πολιτική ειρηνικών και καλών σχέσεων και βέβαια τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση».
«Είμαστε δυο γειτονικοί λαοί, έχουμε πάρα πολλά σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και, με πολιτισμένο τρόπο, μπορούμε να βρούμε και λύση σε όσα έχουμε καταλήξει ότι υπάρχουν μεταξύ μας όλον αυτό τον καιρό» τόνισε.
Ο Δημ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε ακόμη στις οικονομικές, επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με την Τουρκία, κάνοντας ειδική αναφορά στον τουρισμό, καθώς «πέρσι 1.500.000 Τούρκοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα και φέτος αναμένονται περίπου 2.500.000 Έλληνες και Τούρκοι να ανταλλάξουν επισκέψεις».
«Αυτό το κλίμα, λοιπόν, πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, στο όνομα του κοινού μας σκοπού, που είναι να υπηρετήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα» σημείωσε.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε επίσης ότι «ευχηθήκαμε να βρεθεί λύση και στο Κυπριακό» τονίζοντας ότι «την ώρα που το Κυπριακό θα λυθεί, τότε θα απελευθερωθεί μια τεράστια ενέργεια επ’ ωφελεία των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς».
Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα και για χρόνια έχουμε ζήσει φιλικά και αδελφικά».
Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά η υπάρχουσα ατμόσφαιρα λέει ότι ήλθε πλέον η ώρα για την επίλυσή τους. Σύμφωνα με τον κ. Γιλμάζ και στα βόρεια και στα νότια των δύο χωρών, υπάρχει κρίση. «Την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να τις μετατρέψουμε σε μια νησίδα σταθερότητας και ειρήνης. Το Αιγαίο Πέλαγος πρέπει να το μετατρέψουμε σε μια θάλασσα ειρήνης: να μην είναι μια θάλασσα που δημιουργεί προβλήματα, αλλά μια θάλασσα που να διασφαλίζει και για τις δύο χώρες την ειρήνη και να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας τους και στην επίτευξη ευημερίας».
Ανέφερε ακόμη ότι οι πιο ισχυρές σχέσεις είναι αυτές μεταξύ των λαών και όταν αυτές έχουν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο, οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώνουν τις επιθυμίες τους (σ.σ. των λαών). Αυτών λεχθέντων, το περασμένο έτος περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Τούρκοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα και φέτος περισσότεροι από δύο εκατομμύρια αναμένεται να την επισκεφθούν. Τουρίστες και από την Ελλάδα επισκέπτονται την Τουρκία.
«Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορές ανάμεσά στους δύο λαούς είναι πολύ λίγες, ότι πολύ περισσότερα είναι τα κοινά σημεία και σε εμάς εμπίπτει να τα αναδεικνύουμε» είπε.
Για τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, τώρα είναι η στιγμή της σταθερότητας και της ειρήνης. «Σήμερα πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσά μας. Προβλήματα υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά» είπε.
Τόνισε ότι από τουρκική πλευράς εκφράστηκε η βούληση για την επίλυση του Κυπριακού σε πολύ σύντομο χρόνο και σημείωσε: «Παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας».
«Σε παλαιότερες εποχές, χώρες που πολέμησαν μεταξύ τους για τριάντα- πενήντα χρόνια, ήλθαν πιο κοντά και σήμερα συμπεριφέρονται σαν να είναι ένα κράτος. Ανάμεσα στις χώρες μας δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι πιο εύκολο να έλθουν πιο κοντά και υπάρχει δυνατότητα οι δύο λαοί να εργαστούν από κοινού» είπε.
Ο κ. Γιλμάζ ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί την Τουρκία, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.
«Θεωρούμε ότι μας βαραίνει η ευθύνη να προωθήσουμε ακόμη περαιτέρω την υφιστάμενη σχέση φιλίας. Εμείς στις επόμενες γενεές, θέλουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη μια πολύ καλύτερη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα», κατέληξε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας.