Οι πέντε εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του μικρού κόμματος της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, το οποίο αποτέλεσε την έκπληξη των ευρωεκλογών στην Ισπανία, θα υποστηρίξουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως δήλωσε απόψε ο επικεφαλής του κόμματος αυτού, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Ο 35χρονος Ιγκλέσιας έκανε τη δήλωσε αυτή περιστοιχισμένος από τους υπόλοιπους τέσσερις εκλεγμένους ευρωβουλευτές στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το “Μπορούμε” μετά τις εκλογές της Κυριακής. Το μικρό αυτό κόμμα —που δεν υπήρχε έως πριν από τέσσερις μήνες και κατάφερε να προσελκύσει τις ψήφους ενός μέρους τουλάχιστον εξ όσων υποστήριζαν το κίνημα των Αγανακτισμένων, το οποίο γεννήθηκε τον Μάιο του 2011 λόγω της απελπισίας που προκάλεσε η οικονομική κρίση— έχει βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης.
Σε μια ένδειξη της επιτυχίας που ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες του ίδιου του κόμματος, ο τρίτος του ψηφοδελτίου, ο πρώην εισαγγελέας που είχε αναλάβει τον αγώνα κατά της διαφθοράς Κάρλος Χιμένεθ Βιγιαρέχο, 78 ετών, επιβεβαίωσε ότι θα παραχωρήσει την έδρα του πριν αναλάβει καθήκοντα, τον Ιούλιο.
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι χρησιμοποίησε ένα εκλογικό τέχνασμα, ο Ιγκλέσιας είπε ότι είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πως ο Χιμένεθ Βιγιαρέχο θα αποσυρόταν ακόμη κι αν κέρδιζε μια έδρα για «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».
Εξάλλου ο Ιγκλέσιας εξαπέλυσε μύδρους σε πολιτικούς από την Ισπανία και την Ευρώπη όπως ο Φελίπε Γκονθάλεθ, ο οποίος ανέλαβε ρόλο συμβούλου της εταιρείας Gaz Natural και επέκρινε το Podemos υποστηρίζοντας ότι η «μπολιβαριανή εναλλακτική οδός υπήρξε μια ανείπωτη καταστροφή». “Με θλίβει να βλέπω μια πολιτική μορφή πρώτης τάξεως να αυτοϋποβαθμίζεται με αξιολύπητο τρόπο σε καρικατούρα του εαυτού του”, είπε ο Ιγκλέσιας, καταγγέλλοντας και την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία «κερδίζει 300.000 ευρώ» το χρόνο ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά καλεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ και το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη.
Το Podemos θα καταλάβει τις πέντε από τις 54 έδρες της Ισπανίας στο ΕΚ, έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα που αποτύπωσε την κρίση του δικομματισμού στη χώρα. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (δεξιά) κατέλαβε την πρώτη θέση αλλά εξέλεξε μόλις 16 ευρωβουλευτές (από 24) ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήλθε δεύτερο και είδε τις έδρες του να μειώνονται εξίσου εντυπωσιακά, σε 14 (από 23).