«Ο Πέτερ Ράτκλιφ είναι εμπειρογνώμονας που παρέχει τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση του συστήματος της είσπραξης των εισφορών από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, και όχι “επίτροπος” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Αυτό ξεκαθαρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας την είδηση ότι ο κ. Ρατκλιφ είναι ο επίτροπος του ΔΝΤ που επιλέχθηκε με σύμφωνη γνώμη κυβέρνησης και τρόικας για να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εργασίας και να ελέγχει την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι ο κ. Ράτκλιφ είναι εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρέχει ειδική τεχνογνωσία και υποστήριξη στο υπουργείο Εργασίας, σε θέματα βελτίωσης και εναρμόνισης των επιχειρησιακών διαδικασιών που εφαρμόζονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, στόχος της υποστήριξης αυτής είναι η απλοποίηση και εναρμόνιση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία, ώστε το σύστημα είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών να καταστεί φιλικότερο στους υπόχρεους καταβολής εισφορών και αποτελεσματικότερο στη λειτουργία του, περιορίζοντας το διοικητικό βάρος των φορέων και παράλληλα διασφαλίζοντας τις απαιτήσεις τους. Το κόστος παροχής υπηρεσιών του εμπειρογνώμονα καλύπτεται αποκλειστικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητρόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Ράτκλιφ «πανεπόπτη- τοποτηρητή» των ασφαλιστικών ταμείων. «Ο τεχνοκράτης του ΔΝΤ Π. Ράτκλιφ ορίστηκε επίτροπος της τρόικας» στα ασφαλιστικά ταμεία μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα», είπε ο κ. Μητρόπουλος και σημείωσε ότι ο «ειδικός εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ θα παρακολουθεί τη διαδικασία κατάργησης των επικουρικών συντάξεων, με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την πιστή εφαρμογή του νόμου (ν. 3863/2010), που ορίζει ότι από 1-1-2015 το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη που ανέρχεται σήμερα στα 360 ευρώ».