Δυνατό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία υιοθετώντας την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι στο προσεχές Συμβούλιο της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκικής προκλητικότητας.
της Γεωργίας Σκιτζή
Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας και καταδίκασαν τις παράνομες δραστηριότητές της στα Βαρώσια και στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμείνει ενωμένο και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις.
Ψύχρα στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αλλά και κρυφοί σύμμαχοι
Το Ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί επίσης ότι «καθώς η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα» και καταγγέλλει τις «παράνομες και μονομερείς στρατιωτικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο» οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου». Παρ’ όλα αυτά όμως, η Άγκυρα εξακολουθεί και έχει και κρυφούς «συμμάχους», καθώς σύμφωνα με αναλυτές, στο Συμβούλιο Κορυφής αναμένεται να συγκρουστούν δύο ομάδες: Ελλάδα, Κύπρος, Γάλλια, Αυστρία από τη μία, και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμάνια από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό και θα ρίξει τους τόνους όσο πλησιάζουμε προς την 11η Δεκεμβρίου, ποντάροντας στην απροθυμία της δεύτερης ομάδας για λήψη σκληρών μέτρων εναντίον της.
Επικοινωνίες Στόλτενμπεργκ με Δένδια και Τσαβούσογλου
Εν τω μεταξύ, η διπλωματική κινητικότητα καλά κρατεί, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ενημερώνει τους διεθνείς παράγοντες για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, ζητώντας τους να αναλάβουν δράση. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, με τηλεδιάσκεψη στις 1-2 Δεκεμβρίου, τον ενημέρωσε διεξοδικά για την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το κρατικό δίκτυο της Τουρκίας TRT, στο επίκεντρο των δύο ανδρών βρέθηκαν: Ανατολική Μεσόγειος, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Αφγανιστάν.
Σε επιφυλακή η Αθήνα για τον απρόβλεπτο γείτονα
Σε δύο ημέρες, με την λήξη του μπαράζ των navtex για έρευνες του Oruc Reis φαίνεται ότι κάνει τον πρώτο κύκλο της η νέα αυτή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας με επίκεντρο την Ελληνική υφαλοκρηπίδα στα ανατολικά της Ρόδου. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι στις 29 Νοεμβρίου -ημέρα που λήγει η χρονική ισχύς της τελευταίας παράνομης ναυτικής οδηγίας- τερματίζονται και οι έρευνες και αναμένεται να δούμε το σεισμογραφικό να αποσύρεται πιθανότατα στο λιμάνι της Αττάλειας.
Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε συναγερμό, διότι ουδείς γνωρίζει με ποιο τρόπο θα θελήσει να κορυφώσει ο Ερντογάν αυτό το ρεσιτάλ προκλητικότητας, πριν αλλάξει στάση και βάλει το «προσωπείο» της διαλλακτικότητας για να αποφύγει τις κυρώσεις.