Την αισιοδοξία του ότι θα βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση, εξέφρασε ο Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την ομιλία του στην επεξεργασία του προϋπολογισμού. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε στην αντιπολίτευση πως «δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ξαφνικά ανακάλυψε εκατομμύρια.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως για να βγούμε από την κρίση του κορονοϊού θα έχουμε έχουμε έξι δύσκολους μήνες, που «πρέπει να τους περπατήσουμε με σύνεση και σωφροσύνη για να ανοίξει μια νέα περίοδος για τη χώρα, στην οποία, η κυβέρνηση – κρατώντας στιβαρά το τιμόνι – θα οδηγήσει το εθνικό σκάφος».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι στην «εξωγενή» κρίση, μπήκαμε σε «δυσμενέστερη» θέση, καθώς είμαστε η 2η πιο γηρασμένη χώρα στην Ευρώπη, έχουμε μεγάλη αστικοποίηση, βασιζόμαστε πολύ στον τουρισμό ενώ η κοινωνική απόσταση «δεν είναι της δικής μας κουλτούρας».
Παρατήρησε επίσης ότι μπήκαμε στην υγειονομική κρίση παραλαμβάνοντας (από την προηγούμενη κυβέρνηση) τις μισές ΜΕΘ από τον μέσο όρο της Ευρώπης, «τις οποίες αυξήσαμε».
Απαντώντας στην κα. Αχτσιόγλου για τις δαπάνες της κυβέρνησης της ΝΔ στην Υγεία, είπε ότι οι δαπάνες αυτές, όλα τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λιγότερες από τις δαπάνες της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όσοι ζητούν σήμερα μεγαλύτερες δαπάνες πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτές είναι μελλοντικοί φόροι: «Δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ξαφνικά ανακάλυψε εκατομμύρια, και τα δίνει. Εάν κάποιος λέει δώσε 30, 40, 50 δισεκατομμύρια, εννοεί, βάλε αυτά τα ποσά από τα μελλοντικά έσοδα, που πρέπει να πληρώσει».
«Τα χρήματα θα βρεθούν από τις μεταρρυθμίσεις και το ταμείο ανάκαμψης»
Εξηγώντας μάλιστα το πώς η κυβέρνηση θα βρει τα χρήματα, που σήμερα δαπανώνται, είπε ότι, «με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, το μεγάλο πλεονέκτημα που κέρδισε ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, δηλαδή το ταμείο ανάκαμψης, και τη δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε σωστά αυτούς τους πόρους, θα έχουμε ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης, και θα μπορέσουμε να πάρουμε σε μακρό χρονικό διάστημα ένα μερίδιο της μελλοντικής ανάπτυξης, για να πληρώσουμε τα χρέη, που τώρα δημιουργούνται. Αυτό σημαίνει μακρύς χρόνος και ελάχιστο έως μηδενικό κοινωνικό κόστος».
Μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Εάν ακολουθούσαμε τις προτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, θα βάζαμε με βεβαιότητα τη χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, και αύριο, οι όποιες δαπάνες που θα κάναμε στην 1η φάση, θα μετατρέπονταν σε σκληρά πλήγματα στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό.
Πληρώσαμε πολύ ακριβά τις αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, διότι κρίνονται αυτές τις μέρες ζωές, αλλά και η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια».