Ο γιατρός Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, μετανάστης από τη Συρία, είναι ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδα-Κυλλήνης Ηλείας, που περιλαμβάνει στα όριά του και τη Νέα Μανωλάδα, περιοχή που έγινε γνωστή για τα επεισόδια σε βάρος των μεταναστών εργατών γης.

Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου

Ο Ναμπίλ Μοράντ μένει στα Λεχαινά τα τελευταία 25χρόνια χρόνια και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που υπάρχουν στο δήμο. «Γι’ αυτό και έβαλα υποψηφιότητα, γι’ αυτό και θέλησα να ασχοληθώ με τα κοινά. Ήμουν πάντοτε ενεργός πολίτης», αναφέρει σε συνέντευξή του στο newsbeast.gr.

Μάλιστα, δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για τους μετανάστες που εργάζονται κάθε καλοκαίρι στη Νέα Μανωλάδα. «Θα πρέπει να μάθουν αυτοί οι άνθρωποι ελληνικά», λέει τονίζοντας ότι θα έρθει σε συνεννόηση με την πρεσβεία τους στην Ελλάδα για να τους βοηθήσει.

Πάντως, στο ερώτημα ότι είναι ο πρώτος δήμαρχος μετανάστης, απαντά: «Είμαι Έλληνας πολίτης και είμαι χριστιανός ορθόδοξος».

Ακολουθεί η συνέντευξή του.

– Είστε ο πρώτος μετανάστης δήμαρχος στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης
«Είμαι Έλληνας πολίτης και είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Είμαι 25 χρόνια στην Ελλάδα και έχω φύγει από πολύ μικρή ηλικία από τη Συρία. Πήγα στο εξωτερικό, σπούδασα ιατρική. Στο εξωτερικό γνωρίστηκα με τη σύζυγό μου, παντρεύτηκα, ήρθα στην Ελλάδα και από τότε δε φεύγω. Εδώ θα μείνω και θα αγωνίζομαι για τον τόπο μου».

– Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά; Ήσασταν και δημοτικός σύμβουλος προτού ο κόσμος σας επιλέξει με την ψήφο του για δήμαρχο
«Ήμουν ενεργός πολίτης από την εφηβική ηλικία. Είμαι πρώτος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης εδώ και 12 χρόνια. Είμαι ανεξάρτητος, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Και η πρότασή μου ήταν να αναλάβουμε το δήμο με άτομα που έχουν εμπειρία. Δε θα μπορούσα, ξέρετε, να μείνω με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν».

– Είστε έτοιμος δηλαδή να συγκρουστείτε με το κατεστημένο στη Νέα Μανωλάδα;
«Αν δεν ήμουν έτοιμος, δε θα το τολμούσα. Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα για να εκλεγώ δήμαρχος».

– Κάθε χρόνο ακόμη κι αν δεν γίνονται γνωστά τα περιστατικά εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών, υπάρχει πρόβλημα. Πώς σκοπεύετε να το επιλύσετε;
«Έχουμε μεγάλο θέμα με τη Νέα Μανωλάδα. Είναι αλήθεια αυτό. Αυτά τα φαινόμενα που έγιναν γνωστά στο πανελλήνιο και οι εικόνες ντροπής αδικούν τους κατοίκους της περιοχής. Η Πολιτεία αυτή τη στιγμή δε βοηθά καθόλου. Πρέπει οι μετανάστες που έρχονται εδώ να δουλέψουν να μάθουν ελληνικά, να μπορούν να συνεννοηθούν. Ο δήμος θα αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καθαριότητα στους χώρους όπου εργαζόνται και μένουν. Θα κοιτάξουμε να έρθουμε σε μία συνεννόηση με την πρεσβεία τους για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε. Πρέπει να είμαστε δίπλα τους για να μην έχουμε άσχημες εικόνες που αμαυρώνουν την πόλη μας».

– Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας στο δήμο;
«Οι προτεραιότητές μου αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών. Με ενδιαφέρει κυρίως το πρόβλημα με το νερό, με την καθαριότητα και τους αγροτικούς δρόμους. Λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι πολύ σημαντικό να δούμε τι θα γίνει με το νερό στην πόλη μας. Τα περισσότερα χωριά δυστυχώς δεν έχουν νερό κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει άμεσα να επιλυθεί».