Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράστηκε στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην πορεία από εδώ και πέρα και στο μεγαλύτερο, όπως τονίστηκε, «ειδικό βάρος» που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ ως προς τον ρόλο του, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις διεργασίες για την ευρύτερη ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμήθηκε κατά τις τοποθετήσεις ότι πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα που οφείλεται κυρίως στη διάθεση του κόσμου της δημοκρατικής παράταξης για ύπαρξη σταθερότητας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην παρουσία του κόμματος στην κυβέρνηση, που, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, αντικειμενικά αποκτά μεγαλύτερο βάρος με προοδευτικό πρόσημο, αλλά και μεγαλύτερο βάρος για τη διεύρυνση της στήριξης της κυβέρνησης από άλλες δυνάμεις. Επιπλέον, ανέφεραν ότι το ΠΑΣΟΚ αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος και ως προς τον ρόλο που μπορεί να παίξει στην ευρύτερη ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενα και με συζήτηση με όλους ανεξαρτήτων των αποτελεσμάτων που έλαβαν και τη συμπεριφορά που είχε επιδείξει ο καθένας προγενέστερα.
Όσον αφορά στη συζήτηση που έγινε για την κεντροαριστερά σε σχέση και με το θέμα του ιδρυτικού συνεδρίου, οι πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι προσυνεδριακά θα ανοίξει μια συζήτηση για όλα τα θέματα στον χώρο της κεντροαριστεράς η οποία μέσα και από μια πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ θα φτάσει σε ένα ιδρυτικό συνέδριο που με κορμό το ΠΑΣΟΚ θα απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Ανέφεραν, επίσης, ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και ο ρόλος της Ελιάς είναι αναπόσπαστα συνδεμένοι μεταξύ τους. Ακόμα, συμφωνήθηκε, μετά από πρόταση του Κώστα Σκανδαλίδη, να υπάρξει μια επιτροπή που θα αποτιμήσει σε μεγαλύτερο βάθος τα αποτελέσματα των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών.
Οι ίδιες πηγές προανήγγειλαν ότι στην ατζέντα των συζητήσεων του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, που θα έχουν συνάντηση την Πέμπτη, θα τεθεί και το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αναλογικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από τη Χαρ. Τρικούπη όσο και από στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, αποτέλεσαν κοινό παρανομαστή των ομιλητών οι θέσεις ότι «αντέξαμε, σταθήκαμε, πήραμε ανάσα», ότι «δεν κέρδισε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ περί ανατροπής» και ότι «δόθηκε το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας».
Σε αυτές τις επισημάνσεις στάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Φώφη Γεννηματά, η οποία υποστήριξε ότι το 8% είναι το DNA του ΠΑΣΟΚ και ότι λειτούργησε η συσπείρωση της τελευταίας εβδομάδας. Η ίδια εκτίμησε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πιο εντατικά στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς», ότι δεν αρκεί η επιστροφή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι η παράταξη πρέπει να απευθυνθεί και σε άλλες δυνάμεις και στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στα σωματεία, στους συλλόγους, σε πρόσωπα, σε επιμελητήρια κ.λπ. «Δεν συμβιβαζόμαστε να είμαστε τέταρτο κόμμα με μονοψήφιο ποσοστό», πρόσθεσε. Επιπλέον, στάθηκε στο θέμα του προοδευτικού πόλου εντός της κυβέρνησης συνεργασίας και τις πολιτικές που πρέπει να απαντήσουν στο μήνυμα ότι ο κόσμος δεν έχει άλλες αντοχές. Σε σχέση με το Συνέδριο υποστήριξε ότι πρέπει να είναι ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ανοικτό, με απεύθυνση σε όλους όσοι θέλουν να επιστρέψουν, να τεθούν τα ερωτήματα για την ταυτότητα, τη στρατηγική, τις συνεργασίες, και ταυτόχρονα με άνοιγμα στην κεντροαριστερά στη βάση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη μετά μνημόνιο εποχή.
Κατά πληροφορίες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί η κεντροαριστερά πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ, ο δε Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι «η κοινωνία μάς έδωσε το φιλί της ζωής και πρέπει να φροντίσουμε να μην αποδείξουμε ότι ήταν το φιλί του αποχαιρετισμού».
Τη θέση ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής με σχέδιο, όραμα και ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Μωραΐτης, τονίζοντας ότι «πήραμε μια τελευταία ευκαιρία γιατί η κοινωνία μας εμπιστεύτηκε για μια τελευταία φορά και γιατί λέγαμε ότι από τη Δευτέρα θα τα αλλάξουμε όλα. Και αυτό πρέπει να κάνουμε». Ο κ. Μωραΐτης διαφώνησε με το ότι μετά από τη βελτίωση των αριθμών τώρα θα βελτιωθεί και η ζωή των ανθρώπων, χωρίς σχέδιο, και υποστήριξε ότι κόσμος στον οποίο απευθύνθηκε η παράταξη «δεν μας θέλει ένα απλό προοδευτικό δεκανίκι της κυβέρνησης». Σχετικά με το συνέδριο τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ένα συνέδριο της «Ελιάς» όπως «περιφέρουν» κάποιοι δεξιά και αριστερά, καθώς επίσης και ότι «πρέπει να υπάρξει προσκλητήριο σε όλους, ακόμα και σε αυτούς με τους οποίους διαφωνήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίοι πρέπει να είναι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια».
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δόθηκε μήνυμα μιας προς το παρόν σταθερότητας, αλλά κυρίως μήνυμα άμεσης αλλαγής πολιτικής», για να τονίσει ότι «πρέπει να υπάρξουν συμβολισμοί ουσιαστικής διαφορετικότητας του ΠΑΣΟΚ». Ο ίδιος εκτίμησε ότι το ποσοστό που έλαβε η παράταξη «δεν είναι Ελιά, είναι ΠΑΣΟΚ» και ότι «η αλλαγή στρατηγικής, που έβαλε προμετωπίδα το ΠΑΣΟΚ, ενεργοποίησε τα συναισθηματικά δημοκρατικά αντανακλαστικά των ανθρώπων μας» και πως «αν ήταν μόνο το ΠΑΣΟΚ, με συμπαράταξη, το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε μεγαλύτερο ποσοστό». Όσον αφορά στο συνέδριο διερωτήθηκε εάν αυτό είναι της Ελιάς ή του ΠΑΣΟΚ για να τονίσει ότι «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολιτικής, οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντισυστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν άμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια» και πως «δεν μπορεί να είναι συνέδριο διοικητικών συγκολλήσεων».