Μήνυμα στους πολίτες να ψηφίσουν για το μέλλον τους και το μέλλον των πόλεών τους έστειλαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ασκώντας το εκλογικό τους δικαίωμα για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΑΘΗΝΑ

Στο 12ο και 115ο δημοτικό σχολείο Αμπελοκήπων ψήφισε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Το μέλλον ανήκει στις μεγάλες πόλεις, στις μητροπόλεις. Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να ψηφίσουν για το μέλλον τους» είπε.

«Σ’ αυτή την πολύ όμορφη μέρα οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες αποφασίζουν να βάλουν τέρμα στην εγκατάλειψη, να βάλουν φραγμό στην προτεινόμενη αναρχία, δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος λίγα λεπτά αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. «Μπορούμε όλοι και όλες μαζί να σηκώσουμε την Αθήνα ψηλά», είπε ακόμη ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Σε σχολείο της Κυψέλης ψήφισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Σήμερα οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες με την ψήφο τους αλλάζουν την Αθήνα και βάζουν τέλος στην εποχή της εγκατάλειψης και των έργων βιτρίνας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δίνουμε τη μάχη για την Αθήνα της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, για μια Αθήνα για όλους τους πολίτες».

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Βασίλης Καπερνάρος, και εξέφρασε την εκτίμησή του ότι οι πολίτες του δήμου της Αθήνας θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά του και θα στηρίξουν την προσπάθειά του για τον δήμο της Αθήνας. «Κάναμε έναν έντιμο αγώνα, κάναμε μια τίμια προσπάθεια, δεν παραβιάσαμε το νόμο και τη λογική, σεβαστήκαμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας και προσδοκούμε αυτό το αποτέλεσμα που θα φέρει επιτέλους την αλλαγή, διά της ανατροπής, σε αυτή την κατάσταση που όλοι μας διαπιστώνουμε ότι δεν μας αξίζει». Ο Καπερνάρος εξέφρασε την πικρία του για ελλιπή προβολή των θέσεών του και όπως είπε, «στην προσπάθειά μας δεν είχαμε την προστασία, την προβολή και την εύνοια κάποιων ημέτερων. Μόνοι μας και με τη βοήθεια του Θεού». Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες θα ανταποκριθούν, θα δεχθούν αυτή την έντιμη προσπάθειά μας και τον αγώνα μας και θα μας στηρίξουν, στηρίζοντας αυτά που λέγαμε για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση που δεν μας αξίζει και προσδοκούμε καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

«Η λαϊκή πλειοψηφία που ζει στην Αθήνα σήμερα, με τη ψήφο της μπορεί να σταθεί απέναντι στους εκβιασμούς και στην κοροϊδία. Μπορεί να τιμωρήσει τους ψευτοσωτήρες και τους σημερινούς διαχειριστές, να διαμορφώσει τη δική της δυναμική, να διαμορφώσει τα δικά της δεδομένα», δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Σε σχολείο του Παγκρατίου ψήφισε ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Οι εκλογές αυτές συμπίπτουν με 180 χρόνια ζωής του δήμου των Αθηναίων. Εμείς συμπράξαμε με 260 άτομα από το δήμο των Αθηναίων και φτιάξαμε μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα, την οποία πολλοί πίστευαν ότι δε θα ολοκληρωθεί. Τους διαψεύσαμε. Συνεχίσαμε μέχρι το τέλος, με αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ελληνική Αυγή» Ηλίας Κασιδιάρης τόνισε: «Εύχομαι καλή επιτυχία στους υποψηφίους της “Ελληνικής Αυγής” σε ολόκληρη τη χώρα. Επί μήνες δεχθήκαμε συκοφαντίες, επιθέσεις, διώξεις, απόλυτη αποσιώπηση όλων των πολιτικών μας δραστηριοτήτων. Σήμερα όμως είμαστε εδώ, παρόντες σε αυτή την μεγάλη πολιτική μάχη, σήμερα μας κρίνει όλους ο κυρίαρχος ελληνικός λαός».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Στο 9ο Γενικό Λύκειο Πειραιά στην Καστέλλα προσήλθε για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος. «Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και η ώρα που ψηφίζει ο καθένας από εμάς». «Πολίτες όλοι, μία ψήφο έχουμε όλοι στη δημοκρατία κι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ο πιο ισχυρός της πολιτικής εξουσίας. Παίρνουμε τις τύχες της πόλης μας, της πατρίδας μας στα χέρια μας. Άσκησα το εκλογικό μου καθήκον με σεβασμό στην τιμή της πολιτικής, στο ήθος της πολιτικής και της δημοκρατίας, στον αξιακό κώδικα του Πειραιά», τόνισε.

Στην Ιωνίδειο Σχολή άσκησε τα εκλογικά δικαιώματα υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με το συνδυασμό του Λιμανιού της Αγωνίας, Θοδωρής Δρίτσας. «Σήμερα ο λαός κρατάει τη δύναμη στο χέρια του. Ο Πειραιάς αλλάζει, η περιφέρεια αλλάζει, η Ελλάδα αλλάζει. Από το πρωί στις κάλπες, κυοφορείται αυτή η αλλαγή. Μέχρι το βράδυ να μην λείψει κανείς από τη μάχη του Πειραιά, από τη μάχη της Δημοκρατίας. Ευχαριστώ όλες και όλους που εργάζονται ώστε να διεξαχθεί άψογα η εκλογική διαδικασία. Το έργο τους, είναι δύσκολο, γιατί έχουμε γενικευμένα κρούσματα ανοιχτών παραβιάσεων της νομιμότητας. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα και είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία. Ο Πειραιάς μπορεί να αισιοδοξεί» δήλωσε. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τα κρούσματα που καταγγέλθηκαν για «παραβίαση της νομιμότητας» ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε «στα τραπεζάκια που είχαν στηθεί σε περίοπτες θέσεις για τη διανομή σταυρομένων ψηφοδελτίων» και στηλίτευσε τα «κηρύγματα από άμβωνος υπέρ του κ. Μώραλη» που παρατηρήθηκαν σήμερα το πρωί «σε ορισμένες ενορίες όπως του Αγίου Νείλου» αλλά και σε άλλες.

«Ο εργατόκοσμος μπροστά στην κάλπη είναι ανάγκη να ψηφίσει με βάση τα συμφέροντά του. Αυτό θα είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτό θα το κρίνει», δήλωσε η υποψήφια του ΚΚΕ για τον δήμο Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, αφού άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα. Τόνισε ακόμη ότι η προσπάθεια του ΚΚΕ τα προηγούμενα χρόνια έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη συσπείρωση κόσμου σε όλη τη χώρα και στον δήμο Πειραιά, γεγονός που αυτό θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές, μέσα στο λαϊκό κίνημα. «Για να αντιπαλέψουμε τα βάρβαρα μέτρα που έρχονται και να ανοίξουμε τον δρόμο για τη λαϊκή προοπτική», κατέληξε.

«Εύχομαι να είναι μια μέρα αλλαγής και ανατροπής για τον Πειραιά και ελπίζω οι πολίτες να μας δώσουν την ευκαιρία να το πράξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. «Ξεκινήσαμε δυναμικά πριν από 40 μέρες και είμαστε σήμερα εδώ. Ελπίζω η συμμετοχή του κόσμου να είναι μεγάλη», συνέχισε.

«Σήμερα ο Πειραιάς ψήφισε. Σήμερα ο Πειραιάς αλλάζει σελίδα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Έχουμε κάνει έναν τίμιο αγώνα και πιστεύουμε πως όχι μόνο ο Πειραιάς έχει αλλάξει σελίδα, αλλά οι καλύτερες μέρες έρχονται. Θέλω όλοι οι νέοι του Πειραιά, όσο περισσότεροι Πειραιώτες να ψηφίσουν σήμερα» είπε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Μώραλη, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. «Αλλάζει σελίδα ο Πειραιάς και προχωράμε δυνατά», πρόσθεσε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνοδεία της κόρης και των τριών εγγονιών του πήγε για να ψηφίσει ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος χαλαρός και χαμογελαστός υποστήριξε πως «είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε, η ζωή συνεχίζεται». «Η μέρα είναι πάρα πολύ ωραία. Δεν βρέχει, είναι ανοιξιάτικη, ωραίες οι θερμοκρασίες, ωραίος ήταν ο προεκλογικός αγώνας, ήταν ήρεμος χωρίς κακές εξάρσεις», είπε στους δημοσιογράφους. «Στις εκλογές πάντα ανησυχείς, αλλά από κει και πέρα η ζωή συνεχίζεται. Είτε χάσουμε, είτε κερδίσουμε, η ζωή συνεχίζεται», τόνισε.

Για τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, μετά την έξοδο του από το εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε. «Η συμμετοχή του πολίτη στις εκλογές είναι συμμετοχή στην γιορτή της Δημοκρατίας».

Δεν χρειαζόμαστε δημάρχους «δεκανίκια της κυβερνητικής πολιτικής, δημάρχους δημοσίων σχέσεων», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος ψήφισε στο 66ο Δημοτικό Σχολείο Ξηροκρήνης. Πρόσθεσε πως από σήμερα «παίρνουμε την απόφαση να αλλάξουμε και την πόλη, και τη χώρα».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

«Σήμερα είναι μια κορυφαία στιγμή για την αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία. Σήμερα οι πολίτες ψηφίζουν για το ποιον θέλουν για Περιφερειάρχη Αττικής. Τους καλώ να αποφασίσουν για το μέλλον τους», δήλωσε ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Σγουρός.

Για ένα νέο πρόσωπο της Αττικής, το οποίο μπορεί να αποκτήσει χάρη στους πολίτες, μίλησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ψήφισε το πρωί σε εκλογικό τμήμα της Γλυφάδας και μετά επεσήμανε ότι «η Αττική δικαιούται και μπορεί να αποκτήσει νέο πρόσωπο για δουλειές, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες».

Αισιόδοξη εμφανίστηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, που άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στο Αιγάλεω. «Σήμερα δεν είναι η μέρα των υποψηφίων, είναι η μέρα των πολιτών. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών που πιστεύω ότι θα κάνουν καλά τη δουλειά τους και θα έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα. Σήμερα είναι η μέρα όλων όσων δουλεύουμε. Κάναμε έναν μεγάλο αγώνα όλες τις προηγούμενες ημέρες με όλους τους αξιόλογους υποψηφίους που έχουμε. Είμαι αισιόδοξη. Η μητέρα μου είναι το γούρι μου» είπε η κ. Δούρου.

«Όταν υπάρχει κρίση στο σπίτι, στην οικογένεια, στην πόλη, και στη χώρα, δεν σκύβεις το κεφάλι, ούτε υποκύπτεις σε διλήμματα. Σηκώνεσαι ψηλά, ζητάς ενότητα, ενημέρωση και διεκδίκηση», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική Συμμέτοχοι στο Αύριο», βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παύλος Χαϊκάλης. Είπε ότι ο συνδυασμός του «Αττική Συμμέτοχοι στο Αύριο» δεν θέτει διλήμματα, απλά θέλει να ενημερώσει «να ενώσει και να διεκδικήσει τις λύσεις που χρειάζονται για μια αλλαγή στον τόπο μας, και το μέλλον απαιτεί στις λύσεις αυτές, να είμαστε όλοι συμμέτοχοι στο αύριο».

«Τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι κόλαφος για τους μνημονιακούς και τους συστημικούς», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Ηλίας Παναγιώταρος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
«Η Ελληνική Αυγή θα θριαμβεύσει και αυτό θα είναι ο προπομπός του μεγάλου θριάμβου της επόμενης εβδομάδας στις ευρωεκλογές, όπου η Χρυσή Αυγή θα είναι πρώτο κόμμα», τόνισε ο κ. Παναγιώταρος.

H Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού είναι το τελευταίο προπύργιο κοινωνικής συνοχής και ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός, τονίζει σε δήλωσή της η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη. Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως τα επόμενα πέντε χρόνια είναι πολύ κρίσιμα για την Αττική, σημειώνοντας πως «Το ταξίδι της “Παρέμβασης” δεν τελειώνει σήμερα, σήμερα αρχίζει».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αγώνας μας για τα λαϊκά προβλήματα και η συνέπειά μας θα αποτυπωθεί και στην κάλπη, με την ισχυροποίηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ, ώστε την επόμενη ημέρα να είναι πιο ισχυρός ο λαός, να αποσπάσουμε βελτιώσεις, να ανοίξει ο δρόμος για μια καινούργια προοπτική. Όσοι διστάζουν ας κάνουν το βήμα τώρα», δήλωσε ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στη Θεσσαλονίκη άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι για όσα θέλουν να γίνουν. «Κάνω έκκληση στον κόσμο να έρθει και να ψηφίσει. Να ψηφίσει όποιον θέλει, αλλά το πρωτεύον είναι να έρθει και να ψηφίσει». Κρατώντας από το χέρι την κόρη του, ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να έρθει ο κάθε πολίτης να ψηφίσει, για να μην αφήνουμε αυτά που θέλουμε σε άλλους».

«Σήμερα αποφασίζουμε για τον τόπο μας. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε όλοι για να μην αφήσουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Ψηφίζουμε για να πάμε τη Μακεδονία μπροστά», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Με την ψήφο μας στην κάλπη για το νερό, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στη
κυβέρνηση ότι το νερό και οι άλλες επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος θα
παραμείνουν δημόσιες», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υποψήφια Περιφερειάρχης
Κεντρικής Μακεδονίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μετά την άσκηση του
εκλογικού της δικαιώματος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.  «Σήμερα με
την ψήφο μας στις τρεις κάλπες στέλνουμε μήνυμα ελπίδας και ανατροπής.
Μήνυμα αντίστασης και προοπτικής για τα νέα αγόρια και τα νέα κορίτσια,
τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες τους μικρούς
επαγγελματοβιοτέχνες. Σήμερα και με την ψήφο μας στην κάλπη για το νερό,
στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στη κυβέρνηση ότι το νερό και οι άλλες
επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος θα παραμείνουν δημόσιες. Η Περιφέρεια
Κεντρικής Μακεδονίας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα. Σήμερα και την ερχόμενη
Κυριακή ψηφίζουμε και τους ανατρέπουμε».

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Πολίτες Μπροστά» Νιόβη Παυλίδου μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 36ο ολοήμερο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, δήλωσε: «Σήμερα ανοίγουμε νέους δρόμους. Αφήνουμε πίσω μας τον κομματισμό και την αδιαφάνεια. Την εσωστρέφεια και τη συντήρηση. Γινόμαστε μία δραστήρια περιφέρεια των Πολιτών σε μία αλληλέγγυα Ευρώπη των Περιφερειών. Γιατί σήμερα, εμείς οι ενεργοί πολίτες παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κόσμος θα επιλέξει την πρότασή μας για μία Περιφέρεια αναπτυξιακή, μεταρρυθμιστική και ανεξάρτητη».

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης. «Έχω εξαιρετική εμπιστοσύνη στο φιλότιμο των Μακεδόνων. Έχω εξαιρετική εμπιστοσύνη στην κρίση των δημοκρατικών πολιτών. Είμαι βέβαιος πως σήμερα ξεκινάμε για την αλλαγή στον ορίζοντα, για την αλλαγή στη νοοτροπία , για την αλλαγή στις πολιτικές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η επισφράγιση θα γίνει την επόμενη Κυριακή», είπε στους δημοσιογράφους.

«Το σύστημα του χτες, της ιδιοτέλειας και των μνημονιακών πολιτικών θα πάρουν την απάντησή τους μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 475o εκλογικό τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για το νερό, τόνισε πως η παράταξή του θα πει «όχι» στην ιδιωτικοποίησή του και θα ανοίξει νέους δρόμους «για μια αειφόρο, εναλλακτική και κοινωνικά αλληλέγγυα προοπτική».