Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε αρνητική εικόνα την φωτογραφία του Παύλου Πολάκη με το τσιμπούσι σε συγγενικό σπίτι, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις. «Βέλη» προς την κυβέρνηση για τον χειρισμό του κορονοϊού.
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον κορονοϊό και την εξέλιξη που είχε η πανδημία στην Ελλάδα, η οποία μπήκε ξανά σε lockdown.
Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος δημοσίευσε στο Facebook φωτογραφίες που τον δείχνουν να απολαμβάνει το φαγητό σε σπίτι με τουλάχιστον άλλα επτά άτομα (καθότι τα έξι είναι γύρω του και ένα ακόμη τραβάει τις φωτογραφίες) εν μέσω καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ανάσχεση του κορονοϊού.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπα χαρακτηριστικά: «Είναι μία αρνητική εικόνα».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο Παύλος Πολάκης βρισκόταν σε ένα οικογενειακό τραπέζι και είχε κάνει τεστ κορονοϊού, επειδή προηγουμένως καθώς είχε βρεθεί σε δύο χειρουργεία οπότε και δεν ήταν επικίνδυνος για να διαδώσει τον ιό.
«Η συμμετοχή του στο γεύμα αφού είχε κάνει το τεστ δεν είναι αρνητικό, το αρνητικό είναι η διαφήμιση, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως προτροπή στους πολίτες. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει από μεγάλο μέρος της κοινωνίας χαλαρότητα απέναντι στα μέτρα. Αυτή είναι δική μας ευθύνη, είναι συλλογική ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η αποτυχία του Νοεμβρίου έχει πατέρα;»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές για τον χειρισμό της κυβέρνησης για τον κορονοϊό. « Η επιτυχία του περασμένου Ιούνη είχε πατέρα. Η αποτυχία του Νοέμβρη έχει πατέρα; Ή είναι ορφανή;», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ρίχνοντας με αυτό τον τρόπο τα «βέλη» του στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκης.
Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για την κριτική που έχει ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μέρος των επιστημόνων, όπως και στον Σωτήρη Τσιόδρα: «Δεν έχω λόγο να ασκήσω προσωποποιημένη κριτική. Τιμώ τους επιστήμονες. Ακόμα, όμως, και ο σημαντικότερος επιστήμονας μπορεί να κάνει λάθη. Τότε πρέπει αυτά τα λάθη να τα συζητάμε και να τα επισημαίνουν κι άλλοι επιστήμονες. Βασική ευθύνη είναι της κυβέρνησης που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την επιστημονική κοινότητα».
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Η επιστημονική επιτροπή ήταν σύμφωνη με το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς επιδημιολογικά κριτήρια; Ήταν σύμφωνη για την αύξηση 80% της πληρότητας στα πλοία; Ήταν σύμφωνη να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς μείωση των μαθητών; Για την κατάσταση στα ΜΜΜ;»
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι υπουργός Υγείας θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής και θα μπορούσε να προτείνει και ο ίδιος αρκετά πρόσωπα.
«Υπεύθυνος ο Μητσοτάκης αν αρνηθεί τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων»
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε την εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό, τον διορισμό ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και το πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ψηφίσει ή σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση και πλήττουν την κοινωνική συνοχή, όπως ο πρόσφατος πτωχευτικός νόμος.
Χρειάζεται είπε μία συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για να πειστεί και η κοινωνία. Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Αν ο κ. Μητσοτάκης απορρίψει αυτή την σκέψη, να ζητήσει την βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε την δραματική κατάσταση θα έχει απόλυτη και ακέραια την ευθύνη για ότι συμβεί με την πορεία της πανδημίας και της κοινωνικής συνοχής»
Ο πρόεδρος του Τσίπρα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για πράξεις και παραλείψεις που είχαν αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και να μην είναι προετοιμασμένη η χώρα για να το αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Αντίθετα είπε «η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στο πρώτο κύμα, αλλά σήμερα μετά από οκτώ μήνες εγκληματικής αδράνειας βλέπουμε τον πρωθυπουργό όχι μόνο να μην παραδέχεται κανένα λάθος αλλά να κουνάει και το δάχτυλο.
Πήρε την απόφαση για το πρώτο λοκντάουν ξέροντας τις συνέπειες στην οικονομία για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, όμως τώρα, μετά την αδράνεια, έχουμε και την οικονομία κατεστραμμένη και τους επιδημιολογικούς δείκτες χειρότερους. Σε ερώτηση για το αν αυτό το λοκντάουν θα είναι το τελευταίο είπε: Δεν μπορώ να γνωρίζω αν είμαστε στο τελευταίο λοκντάουν, γιατί η απάντηση κρύβεται στην αντοχή του συστήματος Υγείας. Αλλά βλέπω τα στοιχεία που δείχνουν επιδείνωση».
Σημείωσε ακόμη τις αντιφάσεις στις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης λέγοντας ότι «εδώ έχουμε ένα μπάχαλο».
«Δικαίως ο κόσμος αισθάνεται κουρασμένος»
Αναφερόμενος στην συμπεριφορά των πολιτών είπε: «Δικαίως οι κόσμος αισθάνεται κουρασμένος και οργισμένος γιατί βλέπει στο τελευταίο διάστημα αντιφάσεις, βλέπει και από την κυβέρνηση αλλά και από επιστήμονες να λένε διαφορετικά πράγματα.
Για τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας είπε ότι «ο κ. Κικίλιας ασχολείται με την παράθεση στοιχείων δημιουργικής λογιστικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αύξησε κατά 150 τα κρεβάτια ΜΕΘ και έβαλε 19.500 άτομα στο σύστημα Υγείας. Η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε σε ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ μόνο στην εποχή του κορονοϊού αλλά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σεπτέμβριο του 2019 παρέλαβε το ΕΣΥ με πάνω από 100.000 εργαζόμενους και το Σεπτέμβριο του 2020 είχαμε 6.000 λιγότερους, παρά την πανδημία».
Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε ότι «το κακό είναι ότι η χώρα δεν έχει αντιπολίτευση», είπε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είναι αξιόπιστος και πρόσθεσε: «Το κακό για την χώρα είναι ότι έχει έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που σκέφτεται το πολιτικό κόστος και την επικοινωνία και ρίχνει συνέχεια την ευθύνη στην κοινωνία και στους νέους».
Για το πακέτο Σταϊκούρα για την ενίσχυση όσων πλήττονται ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «μέχρι στιγμής τα μέτρα έχουν δημιουργήσει απώλεια 5 δισ. στο εισόδημα των πολιτών, ανεργία στο 21%, μισθούς των 200 ευρώ. Αν αυτό είναι δίκαιο και αποτελεσματικό δεν μετράμε με τον ίδιο τρόπο. Οι χώρες που αντιμετώπισαν με καλύτερο τρόπο τις οικονομικές συνέπειες δεν είχαν περάσει μνημόνια».