Βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Έντι Ράμα μεταδόθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της πρώτης ημέρας του Thessaloniki Summit, που διοργανώνεται φέτος ψηφιακά, λόγω πανδημίας, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Σε αυτό, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στάθηκε στην ανάγκη «να μην χάσουμε την ευκαιρία και να μετατρέψουμε αυτή την κρίση (της πανδημίας) σε μια τεράστια ευκαιρία συνεργασίας».
Μιλώντας στην ενότητα για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αλβανός πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη «να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας», βρίσκοντας κοινές λύσεις και συνεργαζόμενοι σε κρίσιμους τομείς όπως η μεταφορά και η διακίνηση υγειονομικού υλικού. «Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνεργασία (με την Ελλάδα)», τόνισε.
Ο κ. Ράμα αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και τη σημασία της για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως «εδώ ήταν που επιβεβαιώθηκε, 17 χρόνια πριν το μέλλον της περιοχής στην Ευρώπη», ενώ σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναρωτήθηκε πόσο μακριά έχουμε φτάσει από τότε.
«Δεκαεπτά χρόνια πριν, στη Θεσσαλονίκη, ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή γι’ αυτή την περιοχή καθώς υπήρξε μια επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Δεκαεπτά χρόνια μετά, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά το ερωτηματικό παραμένει. Είναι τα πράγματα όπως είχαν προβλεφθεί πριν από 17 χρόνια; Είμαστε στην ώρα μας ή έχουμε αργήσει; Και ποιος άργησε;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε, δε, ότι οι χώρες της περιοχής έχουν διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση προκειμένου να… μεταμορφωθούν, να έρθουν κοντά η μία στην άλλη «και να δούμε ένα κοινό μέλλον για όλους μας σ’ αυτή την περιοχή, προσπαθώντας παράλληλα μεμονωμένα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθουμε εγγύτερα στην Ε.Ε.».
Αναφερόμενος στο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκαμψη των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Ράμα είπε πως αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα. «Δεν είναι μόνο ένα οικονομικό πλάνο αλλά μια ξεκάθαρη γεωπολιτική δήλωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού με τους στρατηγικούς μας εταίρους σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, καθώς αυτοί είναι βασικοί τομείς για την ασφάλεια μας σε μια εποχή που τρίτες δυνάμεις γίνονται ολοένα και πιο αποφασιστικές σε αυτήν την περιοχή».
Τέλος, ο κ. Ράμα αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει «εμβάθυνση της περιφερειακής οικονομικής ενσωμάτωσης και να έρθει εγγύτερα η περιφερειακή αγορά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά», γεγονός που -όπως είπε- θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα στο να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες των νέων ανθρώπων της περιοχής.