Να υιοθετήσουν τη «Διακήρυξη των Αθηνών» ζήτησε από τους υπουργούς για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή των μεσογειακών χωρών, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη η αντιμετώπιση των αυξημένων προκλήσεων, με στόχο κιόλας να δημιουργηθεί ένα εφαλτήριο για επιπλέον συνεργασία στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ενόψει και της έγκρισης της νέας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, το 2015.
«Η αντιμετώπιση των αυξημένων προκλήσεων, προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με αφορμή την ελληνική Προεδρεία. Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για την ανάγκη στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας και σύμπραξης μεταξύ όλων των χωρών για την επίτευξη των στόχων.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Horizon 2020» για την απορρύπανση της Μεσογείου, που εγκρίθηκε κατά την τελευταία αντίστοιχη υπουργική διάσκεψη στο Κάιρο το 2006. «Με αυτό ως δεδομένο, πρωταρχικός στόχος της χώρας μου είναι η επίτευξη αποτελεσματικής και αμφίδρομης συνεργασίας με όλες τις Μεσογειακές χώρες σε ένα πλαίσιο που ευνοεί την ανάπτυξη συνεργειών, με σκοπό την αποτελεσματική προώθηση και των τριών πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης», ανέφερε ο υπουργός.
Επεσήμανε τέλος, ότι οι συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των χωρών διέπεται από το σύνολο των αρχών της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (Ρίο-1992) και του κειμένου αποτελεσμάτων της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ρίο+20).