Η στήριξη των οικογενειακών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ποιοτική γεωργία, κτηνοτροφία και μεταποίηση με σύγχρονες μονάδες εντός Πελοποννήσου αποτελούν τον κορμό του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης που προτείνει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Οδυσσέας Βουδούρης.
Μιλώντας στο Newsbeast.gr ο κ. Βουδούρης αναφέρει πως στόχος του είναι να αντισταθμίσει τις «τρομακτικές» περικοπές που επέβαλαν η Τρόικα και η κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης με περιφερειακά κονδύλια, εθνικά και ευρωπαϊκά, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Τέλος, κάνει λόγο για «Συστήμα Τατούλη-Φούχτελ» και κατηγορεί τον νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι σχεδίασε έργα ώστε να πλουτίσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και οι συγγενείς του.
Ποιες οι σχέσεις σας με την Πελοπόννησο και πόσο καλά γνωρίζετε τα προβλήματα της περιοχής; Υπάρχουν πολλοί που σας χαρακτηρίζουν «αλεξιπτωτιστή».
Όχι πολλοί, ένας και συγκεκριμένος: ο απερχόμενος περιφερειάρχης κ. Τατούλης. Ο οποίος νοιώθει το εκλογικό έδαφος να καταρρέει κάτω από τα πόδια του. Και το «αλεξιπτωτιστής» δεν είναι τίποτα. Με έχει πει «Γκέμπελ» και άλλα «χαριτωμένα». Δικαιολογημένα έχει χάσει την ψυχραιμία του. Πριν 2 μήνες νόμιζε ότι οι εκλογές θα ήταν περίπατος γι’ αυτόν. Τώρα διαβλέπει ότι θα βρεθεί άνεργος σε λίγο. Όπως και οι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, θύμα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής του.
Εγώ δεν χρειάζεται να αποδείξω το αυτονόητο. Είμαι Μεσσήνιος από μάνα και πατέρα. Εδώ είναι το σπίτι μου, οι ελιές μου, οι συγγενείς μου. Η Μεσσηνία άλλωστε και οι πολίτες της μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με στείλουν για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή το 2009. Όσο για τα προβλήματα της περιοχής, τα γνωρίζω καλά διότι, εκτός των άλλων, διετέλεσα επί σειρά ετών επικεφαλής της προσπάθειας να αναβαθμίσουμε την δημόσια υγεία στην Πελοπόννησο. Μια προσπάθεια που ακύρωσαν οι μικροκομματικοί μηχανισμοί και η κυβέρνηση στην οποία μετείχε ο υπουργός Τατούλης.
Τι απαντάτε σε όσους απορούν για το τι θα κάνει ένας ακόμη γιατρός στην Περιφέρεια;
Θα περίμενα να με ρωτήσετε τι κάνει ήδη ένας επαγγελματίας πολιτικός στην Πελοπόννησο. Ο κ. Τατούλης, γιατρός στα χαρτιά, ζει από το επάγγελμα της πολιτικής εδώ και 25 χρόνια. Εγώ, αν καταξιώθηκα κάπου, είναι στο κοινωνικό στίβο, στον εθελοντισμό της ιατρικής ανθρωπιστικής δράσης και στην επιστήμη μου. Με αυτό το απόθεμα μπήκα πριν 4 χρόνια σε αυτό που λέγεται κεντρική πολιτική.
Αυτό λοιπόν που σίγουρα δεν θα κάνω, είναι να κατασκευάσω ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπως το «Παλλάδιον», το μοναδικό ολοκληρωμένο «έργο» του απερχόμενου περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο. Φρόντισε να εξασφαλίσει 10,6 εκατ. ? δημόσιο χρήμα, για να αποκτήσει η οικογένειά του, με συνεταίρους μεγαλο-εργολάβους, ένα πολυτελές ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης. Ενώ τα δυο αντίστοιχα δημόσια κέντρα καταρρέουν χωρίς πιστώσεις.
Αυτό που θα προσπαθήσω με την δική μου ευαισθησία, μεταξύ άλλων, είναι να δημιουργήσω ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, για να μην μείνει κανένας Πελοποννήσιος χωρίς περίθαλψη, ακόμα και αν δεν έχει χρήματα να νοσηλευτεί στο Παλλάδιον.
Έχετε θέσει ως στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μπορείτε να μας πείτε πως σκοπεύετε να πετύχετε αυτούς τους ομολογουμένως δύσκολους στόχους;
Η «Πελοπόννησος Πρώτα» έχει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση, βασισμένο στα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Οι δύο βασικοί άξονες του προγράμματός μας είναι η ποιοτική παραγωγή στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και η μεταποίηση με σύγχρονες μονάδες εντός της Πελοποννήσου, ώστε να μένει στον τόπο η παραγόμενη υπεραξία. Σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν νέα υγιή συνεταιριστικά σχήματα, που τα τελευταία χρόνια ήδη αναπτύσσονται στην Πελοπόννησο.
Ο τουρισμός, η μεγάλη μας «βιομηχανία», για την Πελοπόννησο έχει τεράστιες δυνατότητες ακόμα αναξιοποίητες. Εννοούμε ποιοτικό και θεματικό τουρισμό, αγροτουρισμό, ιατρικό τουρισμό κοκ, βασισμένο σε οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Μόνο έτσι τα οφέλη μπορούν να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας. Δεν μιλάμε για τουριστικά μεγαθήρια, τα οποία δημιουργούν μεγαλοεπενδυτές και αποκόπτουν ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν από τις τοπικές κοινωνίες.
Από τη συναναστροφή σας με τον κόσμο της Περιφέρειας, ποια θεωρείτε πως είναι η βασική αγωνία των πολιτών;
Η μεγάλη αγωνία των πολιτών στην περιφέρεια, είναι ίδια με αυτών του κέντρου: να έχουν δουλειά, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια. Σε αυτή την απαίτηση των πολιτών οφείλουμε να ανταποκριθούμε με την εφαρμογή του προγράμματός μας. Να διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια, να διαχειριστούμε τα μειωμένα αλλά υπαρκτά περιφερειακά κονδύλια, εθνικά και ευρωπαϊκά, σε δράσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για να μπορέσουν οι νέοι και οι νέες μας να ζήσουν και να εργαστούν στον τόπο μας.
Αν λάβετε υπόψη την εξάντληση της υπομονής του κόσμου απέναντι στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα και στους εκφραστές του, θεωρείτε πως οι υποσχέσεις παροχών έχουν αντίκρισμα στο εκλογικό σώμα;
Οι παροχές ήταν πάντα και παραμένουν έξω από τη δική μας λογική. Η «Πελοπόννησος Πρώτα» έχει στελέχη και ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στα θέματα της Περιφέρειας και κυρίως χωρίς καμία απολύτως δέσμευση έναντι μικροκομματικών ή οικονομικών συμφερόντων. Έτσι, απευθυνθήκαμε στους πολίτες με σχέση εμπιστοσύνης και με τη δική τους συμμετοχή και συμβολή διαμορφώσαμε ένα απόλυτα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιήσουμε.
Με δεδομένο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι περιθώρια υπάρχουν για την άσκηση μιας διαφορετικής πολιτικής σε επίπεδο Περιφέρειας;
Οι περικοπές που επέβαλαν η Τρόικα και η κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης είναι πραγματικά τρομακτικές. Παρά ταύτα κάποια κονδύλια υπάρχουν και είναι θέμα πολιτικής επιλογής πώς διατίθενται. Εμείς λοιπόν δεν θα ακολουθήσουμε τη μέθοδο του Συστήματος Τατούλη-Φούχτελ, να σχεδιάζουμε έργα για τα έργα ώστε να πλουτίζουν οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι συγγενείς μας. Η περιφερειακή διοίκηση έχει το ρόλο μιας τοπικής κυβέρνησης, η οποία οφείλει να αποφασίζει δράσεις και πολιτικές με γνώμονα το δημόσιο και όχι το ιδιωτικό συμφέρον. Υπάρχουν περιθώρια άσκησης συγκεκριμένων πολιτικών σε όλους τους τομείς: καταπολέμηση της ανεργίας, υγεία, παιδεία, αναπτυξιακή δραστηριότητα κ.α. Αρκεί κάποιος να έχει τη βούληση να τις εφαρμόσει. Πρέπει να καταλάβουμε πως αυτές οι εκλογές είναι βαθιά πολιτικές.