Συντονισμένες επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες για αφερεγγυότητα, λαϊκισμό, μεμψιμοιρία και αδυναμία προώθησης των ελληνικών συμφερόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επεφύλαξαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής στην Ολομέλεια της Βουλής.
Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβήτησε έντονα τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, πως οι προβλεπόμενες στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αυξήσεις των φορολογικών εσόδων δεν συνεπάγονται νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις – αναδεικνύοντας παράλληλα τη μείωση των κοινωνικών δαπανών που καταγράφεται στο νομοσχέδιο.
Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, υπέδειξε πίνακα του νομοσχεδίου στον οποίο διαφαίνεται ότι μέχρι το 2018, θα υπάρξει αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους, ύψους 2 περίπου δις ευρώ, καθώς και των εσόδων από έμμεσους φόρους, ύψους 2,5 περίπου δις.
Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε τα προαναφερθέντα ποσά – σημείωσε ωστόσο πως η αύξηση των φορολογικών εσόδων, δεν θα προέλθει από νέα μέτρα, αλλά από την αύξηση της φοροδοτικής ικανότητας και συμμόρφωσης των πολιτών.
«Το διαθέσιμο εισόδημα θα αρχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας το 2018 στο +2,3%» τόνισε ο κος Σταϊκούρας. «Προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Το γενικό επίπεδο τιμών έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται από το 2013, οπότε οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με τις προσφορές που κάνουν οι επιχειρήσεις, θα ενισχύσουν την καταναλωτική ζήτηση. Στην τόνωση της καταναλωτικής ζήτησης και πίστης, αναμένουμε να συμβάλλει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως επίσης και η άρση των αβεβαιοτήτων σε επενδυτικά και καταναλωτικά σχέδια. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην αύξηση της κατανάλωσης και στην ενίσχυση των έμμεσων φόρων» προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
«Παρότι οι δανειστές σας λένε στο Μνημόνιο, να μην προχωρήσετε σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών χωρίς να αναπληρώσετε τις μειώσεις αυτές, στην περίοδο 2014-2018 έχουμε μείωση εργοδοτικών εισφορών ύψους 1 δις για τα ασφαλιστικά ταμεία – ενώ με την εφαρμογή της “ρήτρας μηδενικού ελλείμματος”, τα επικουρικά ταμεία θα χάσουν 500 εκ. ευρώ. Και μου λέτε μετά, πως δεν υπάρχουν μειώσεις;» ανέφερε ο Αλ. Μητρόπουλος απευθυνόμενος προς τον κο Σταϊκούρα.
«Υπάρχει μείωση δαπανών ύψους περίπου 2 δις ευρώ μέχρι το 2018» παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. «Πουθενά όμως, δεν προκύπτει αυτό από μείωση μισθών και συντάξεων. Υπάρχει μείωση στις αποδοχές λόγω του περιορισμού των προσλήψεων, της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, των αυξημένων αποχωρήσεων από συνταξιοδότηση και τη μη επαναλαμβανόμενη χορήγηση των αναδρομικών στους δικαστικούς».
«Στο κράτος του 2018, οι πρωτογενείς δαπάνες θα είναι 33% του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λετονία, η Μολδαβία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Βολιβία» ανέφερε στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ).
«Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, είναι μειωμένες μόλις κατά 36 εκ. ευρώ» απάντησε ο Χρ. Σταϊκούρας. «Ειδικά οι δαπάνες για κοινωνική προστασία, αν και εμφανίζονται μειωμένες κατά 335 εκ. ευρώ, είναι στην πραγματικότητα αυξημένες κατά 190 εκατομμύρια το 2018, γιατί σ’ αυτές περιλαμβάνεται και το κοινωνικό μέρισμα ύψους 525 εκ. ευρώ. Σημαντική μείωση υπάρχει πράγματι στις καταναλωτικές δαπάνες (376 εκ. ευρώ), δηλαδή για μισθώματα κτιρίων, εφαρμογή του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος προμηθειών, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομικά έξοδα, ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση, θέρμανση και κοινόχρηστα».
«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος, μέσω των Financial Times προτρέπει τις διοικήσεις των τραπεζών να αφήσουν τις αδύναμες ελληνικές επιχειρήσεις να καταρρεύσουν. Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Πείτε το!» κάλεσε τον κο Σταϊκούρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Αθανασίου. «Θα κρατήσετε τον κ. Προβόπουλο; Ο υπουργός Ανάπτυξης, στηρίζει την άποψη Προβόπουλου; Ο κ. Στουρνάρας θα μείνει στην Αθήνα για να δει από κοντά το κατάντημα;»
Ο κος Αθανασίου επικαλέστηκε εξάλλου τις δηλώσεις του νομπελίστα οικονομολόγου, Χριστόφορου Πισσαρίδη, περί ανάγκης να δοθεί «άφεση χρέους» στην Ελλάδα, «αλλιώς θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης».
«Με ποιους, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα προβείτε στο “κούρεμα” του χρέους μας; Πώς θα αλλάξετε τους συσχετισμούς; Με τη θλιβερή μειοψηφία που είστε στην Ευρώπη, εσείς και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και με τη μειοψηφία που θα είστε μετά τις ευρωεκλογές;» απάντησε αργότερα ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλειος Υψηλάντης.
«Ο καθένας στον τόπο αυτό έχει πλέον κατανοήσει ότι αποτελείτε μια ισχνή μειοψηφία μαζί με τα αδελφά πολιτικά συνονθυλεύματα του κόμματος το οποίου ο κ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές. Η επαγγελλόμενη από εσάς “ανατροπή”, είναι συνώνυμη με τη ματαίωση του ό,τι έχει μέχρι σήμερα κατακτήσει με θυσίες ο ελληνικός λαός» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ.