Βήμα προς αποκλιμάκωση χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη σημερινή δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι κάθε συμβολή και κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης είναι καλοδεχούμενη γιατί πρέπει να αποφύγουμε τον εμφύλιο.

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βίγκενιν και της Ρουμανίας Τίτους Κορλατεάν, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Δυστυχώς αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι το προοίμιο ενός πιθανού εμφυλίου πολέμου και είναι απολύτως αναγκαίο να εφαρμοστεί η Συμφωνία της Γενεύης και να επαναληφθεί η Συνάντηση της Γενεύης».

Και οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Είναι απολύτως αναγκαίο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, να αποφευχθεί ένας εμφύλιος πόλεμος. Αυτό που βλέπουμε, δυστυχώς, είναι το προοίμιο ενός πιθανού εμφυλίου πολέμου. Πρέπει να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν στη Συνάντηση της Γενεύης. Πρέπει να επαναληφθεί η Συνάντηση αυτή για να επιβεβαιωθεί πολιτικά και να ισχυροποιηθεί η κοινή βούληση, εφόσον υπάρχει. Να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πολιτικές, κοινωνικές, εθνοτικές δυνάμεις και όλες τις περιοχές και περιφέρειες στην Ουκρανία». Πρόσθεσε πως το θέμα της Ουκρανίας θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. τη Δευτέρα 12 Μαΐου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι πρέπει να διασφαλιστεί το μέλλον και η ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών που ζουν στην Ουκρανία.

Σοκαρισμένος από όσα έγιναν στην Οδησσό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ο οποίος τόνισε ότι τη Δευτέρα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα συζητηθεί ποια επιπλέον μέτρα μπορούν να αποφασιστούν ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας σημείωσε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση η δήλωση Πούτιν, διότι δίνει χρόνο για διάλογο προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Με τον Βούλγαρο ομόλογό του ο κ. Βενιζέλος συζήτησε για τη συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας. Είπαν ότι θεωρούν πολύ σημαντική εξέλιξη τον αγωγό TAP και τώρα η προτεραιότητά τους είναι η κατασκευή του συνδετήριου αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, καθώς δίνει νέες διαστάσεις στον TAP, επειδή έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα άλλο μεγάλο σχέδιο, που είναι εύκολο και γρήγορο, το σχέδιο του κεντρικού διαδρόμου που συνδέει το Αιγαίο με τη Βαλτική
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα από τη λειτουργία της νέας συνοριακής διάβασης Μακάζα-Νυμφαίου και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας έθεσε το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης των Βούλγαρων που εργάζονται στην Ελλάδα και είπε ότι διαφαίνεται η δυνατότητα να υπάρξει θετική λύση. Έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και στον κ. Βενιζέλο για την επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. και αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις είπε: «Δεν έχουμε κανένα ανοιχτό πολιτικό θέμα. Οι διμερείς συναντήσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον της περιοχής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεύρυνσή της».

Την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα παραλάβει την προεδρία του Οργανισμού Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου και ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο η τρίτη Διακυβερνητική Συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ρουμανίας επισήμαναν ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Επιβεβαίωσαν την κοινή θέση για την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών των Βαλκανίων και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Στόχος τους είναι η δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς ενέργειας.

Οι συναντήσεις έγιναν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου τους υποδέχθηκε ο υπουργός Θεόδωρος Καράαγλου.