«Με θαρραλέες αλλά και αντιδημοφιλείς αποφάσεις διορθώσατε τα πράγματα», είπε η Anna Brasseur στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με τον τελευταίο να εισπράττει τα εύσημα από ελληνικής πλευράς και να τονίζει ότι «με την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται και με τις θυσίες των πολιτών, ξεπερνάμε τις δυσκολίες και πλέον ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».
Ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anna Brasseur. Ο κ. Μεϊμαράκης εξήγησε ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποφάσεις που λαμβάνονται «οι οποίες είναι αντιδημοφιλείς και οι πολίτες δε μπορούν να τις αποδεχθούν εύκολα», σημειώνοντας πως όλο αυτό το έργο και το βάρος που συνεπάγεται πέφτει στους ώμους των Βουλευτών, γιατί είναι εκείνοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και από αυτούς απαιτούν οι πολίτες απαντήσεις στα αιτήματα τους. «Γι’ αυτό και τα Κοινοβούλια πρέπει να αναλάβουν πιο δραστήριο ρόλο στη διαμόρφωση των απόψεων ώστε να μπορούν να μην περιορίζονται μόνο στον επικυρωτικό ρόλο αλλά να συμμετέχουν και στη συνδιαμόρφωση αυτών» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Anna Brasseur του απάντησε λέγοντας ότι «συχνά, στις χώρες μας έχουμε την τάση να θεωρούμε την Δημοκρατία ως κάτι το αυτονόητο. Ωστόσο, η χώρα σας που πράγματι είναι το λίκνο της Δημοκρατίας, γνώρισε διάφορες εναλλαγές αλλά και δυσκολίες ακριβώς πάνω στις θέμα της Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι αποτελεί μέρος της αποστολής μας, όπου κι αν βρισκόμαστε, καθημερινά να υπερασπιζόμαστε αυτές τις αξίες της δημοκρατίας. Όμως το γνωρίζουμε πως η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου και στο Κράτος Δικαίου».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, δυστυχώς σε όλες τις χώρες διανύουμε κρίση της δημοκρατίας. Ένας από τους λόγους είναι βεβαίως η οικονομική κρίση, θέμα το οποίο βεβαίως καλείστε να λύσετε. Και όπως ακριβώς το υπογραμμίσατε, εσείς κατορθώσατε με αποφάσεις πολύ θαρραλέες αλλά αντιδημοφιλείς να διορθώσετε τα πράγματα».
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημέρωσε επίσης τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη ότι «στο Συμβούλιο, έχουμε πάντοτε την ποστήριξη της ελληνικής αποστολής, η οποία είναι πάρα πολύ δραστήρια και πρέπει να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια στα μέλη και σε όσους έχουν εργαστεί μέχρι στιγμής, οι οποίοι υπήρξαν πραγματικά εξαιρετικοί».
Τέλος, Μεϊμαράκης και Brasseur αναφέρθηκαν και στις ευρωεκλογές. «Η διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ ευρωπαϊστών και αντιευρωπαϊστών μεταξύ δημοκρατών και εξτρεμιστών» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής εξηγώντας πως «η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερος διάλογος και για το λόγο αυτό, στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο μεταξύ των φιλελευθέρων και των σοσιαλιστών αλλά των εξτρεμιστών και των αντιευρωπαϊστών οι οποίοι δεν αποδέχονται ούτε τους κανόνες διαλόγου.
Η κυρία Brasseur συμφώνησε και σημείωσε: «το θέμα του ευρωσκεπτικισμού, για να μην πω εκείνων οι οποίοι είναι ανοικτά εναντίων της Ευρώπης, πρέπει οπωσδήποτε να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί το γνωρίζουμε ότι χωρίς συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα μπορούμε να σταθούμε». Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα για τα θέματα «ακροδεξιά» και «μετανάστες». «Οπωσδήποτε υπάρχουν προβλήματα με τους ακροδεξιούς και η Ελλάδα βρίσκεται υπό πίεση όσον αφορά σε αυτό, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ασχοληθούμε και με το θέμα της μετανάστευσης. Η χώρα σας, η Ισπανία και η Ιταλία που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, πρέπει να βρεθούν από κοινού αποδεκτές λύσεις. Αναφέρομαι σε αυτές τις χώρες γιατί είναι οι χώρες που βρίσκονται γύρω από τη Μεσόγειο και πρέπει να ρυθμίσουν αυτά τα θέματα για ολόκληρη την Ευρώπη. Αν δε βρούμε μια λύση από κοινού για όλα αυτά τα θέματα πιστεύω πως θα έχουμε ένταση και άνοδο της ακροδεξιάς. Αυτό βέβαια, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση θα μας οδηγήσει σε μια κατάσταση εκρηκτική. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης έχουμε κατορθώσει να επιτύχουμε σε αυτά τα θέματα μια πολύ μεγάλη, για να μην πω απόλυτη, ομοφωνία. Πιστεύω λοιπόν πως πρέπει να ξεπεράσουμε τις προσωπικές πολιτικές μας πεποιθήσεις και να βρούμε τον κοινό παρανομαστή» κατέληξε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.