Σε ισορροπία του τρόμου ακροβατούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με έναν αψυχολόγητο γείτονα που δεν μπορεί να περιχαρακωθεί και κλιμακώνει συνεχώς τις προκλήσεις, εμμένοντας στην επιθετική τακτική κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η ελληνική πλευρά κινείται μεθοδικά και επιχειρεί να μετατρέψει τη διπλωματία σε δικό της «όπλο», ζητώντας από τα ευρωπαϊκά κράτη αφενός να μην πωλούν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία και αφετέρου να καταγραφούν oi παραβιάσεις της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απάντηση στις ασφυκτικές πιέσεις μέσω NAVTEX
Την ίδια ώρα, o υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συζήτησε με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ την επαναφορά στις συζητήσεις, του μηχανισμού αποτροπής ατυχήματος κι αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο με την προϋπόθεση να φύγει το Oruc Reis από τις παράνομες NAVTEX που κινούνται στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σημειώνεται ότι το ωκεανογραφικό τουρκικό πλοίο έχει χαράξει δυτική πορεία και κατευθύνεται προς τη Ρόδο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζήτησε να σταματήσουν να εκδίδονται NAVTEX και να μπει τέλος στις επιθετικές δηλώσεις.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία, φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει στο τραπέζι των επαφών, κάτι που αποδεικνύεται και με την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία κι έχει ισχύ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά δέσμευσαν παράνομη περιοχή και η Αθήνα απάντησε με αντι-Navtex καθώς επικαλείται δέσμευση περιοχής που ανήκει στην Ελλάδα.
Επόμενος στόχος του Oruc Reis το Ελληνο-Αιγυπτιακό μνημόνιο
Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Οκτάι περί ερευνών νότια της Κρήτης αποδεικνύουν στο ακέραιο ότι η Άγκυρα έχει ήδη επιλέξει το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης. Και δεν είναι άλλο από την περιοχή που εμπίπτει στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο. Όμως αφορά πλέον και Ελληνική ΑΟΖ μετά από την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας – Αιγύπτου.
Πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα
Στο Ελληνικό επιτελείο ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια αντίδρασης. Και αν γύρω από το Καστελόριζο η «κόκκινη γραμμή» ήταν για το Πολεμικό Ναυτικό τα 6 μίλια, τα δεδομένα όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά του 28ου Μεσημβρινού είναι διαφορετικά. Πλέον αφορά Ελληνική ΑΟΖ έπειτα από την συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο και μάλιστα ελάχιστα μίλια από τις ακτές των Ελληνικών νησιών και υπερπολλαπλάσια από τις ακτές της Τουρκίας.
Γιατί έρχεται ο Λαβρόφ στην Αθήνα
Η είδηση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα στις 26 Οκτωβρίου έρχεται μετά την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο κατά το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Οι εύθραυστες ισορροπίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργούν γόνιμο έδαφος για μία ρωσική «πλάτη» και με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Αθήνας – Μόσχας στέλνεται στην Άγκυρα ένα μήνυμα με πολλαπλές ερμηνείες και προεκτάσεις.