Ο Γ. Σγουρός σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο newsbeast.gr θέτει τις προτεραιότητες του για την Αττική, σημειώνοντας μάλιστα ότι χρήματα υπάρχουν για βασικές υποδομές και έργα κοινωνικής προστασίας. Στόχος του να γίνει η Αττική, διεθνές τουριστικό και πολιτικό κέντρο. Για ποιο θέμα όμως έχει «πεισμώσει», όπως λέει;

«Για το κέντρο της Αθήνας έχω πεισμώσει! Θέλω μια Αττική που δεν θα αποτελεί κίνδυνο για κανένα πολίτη».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού.

-«Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Αττική σε τουριστικό-πολιτιστικό πόλο διεθνούς εμβέλειας.

-Δημιουργία κέντρου άμεσης κοινωνικής βοήθειας που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για απόρους, αλλά και όσους έχουν ανάγκη.

-Στο στρατηγικό σχεδιασμό μας προβλέπονται δράσεις όπως η ανάπλαση μεγάλων ελεύθερων δημόσιων χώρων και οι “ανάσες” πρασίνου σε κάθε συνοικία.

-Αφού είχε τη μαγική συνταγή, γιατί ως υπουργός του κ. Καραμανλή δεν του την έδινε,

-Οι πολίτες ξέρουν ότι τα χέρια μου είναι πεντακάθαρα και ότι στην Περιφέρεια, αν εκλεγώ με τον ίδιο τρόπο θα ασκήσω τα καθήκοντά μου.

-Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα θα τα λύσουμε εμείς και όχι η Τρόικα.

-Τα χρήματα είναι πολλά και μπορεί να παραχθεί έργο, να επενδυθούν όλα στις υποδομές που έχει ανάγκη η Περιφέρεια».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

-Από τη θητεία σας στη Νομαρχία στα νέα μονοπάτια της Περιφέρειας. Λέγεται ότι πρόκειται για μικρά υπουργεία με μεγάλες ευθύνες…

«Οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας, όπως περιγράφονται στον «Καλλικράτη», είναι συγκεκριμένες και οριοθετημένες. Επίσης, όσοι χρησιμοποιούν διάφορους χαρακτηρισμούς περί «μικρού Πρωθυπουργού» ή «μικρών υπουργείων» θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Περιφερειάρχης δεν νομοθετεί. Θεωρώ “μεγάλο σχολείο” τα οκτώ χρόνια που θήτευσα ως Νομάρχης Αθηνών, στη μεγαλύτερη Νομαρχία της χώρας. Πιστεύω ότι η πρότασή μου για συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα της Αττικής δίνει διέξοδο στους πολίτες σε μία δύσκολη περίοδο που έχει χαθεί κυρίως η ελπίδα για το αύριο. Τα μαγαζιά που κλείνουν, η ανεργία που διογκώνεται, η μείωση της αγοραστικής δύναμης δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό, τον οποίο πρέπει να σπάσουμε. Η Κυβέρνηση σε υψηλότερο επίπεδο, αλλά κι εμείς αύριο ως Περιφέρεια σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα θα τα λύσουμε εμείς και όχι η Τρόικα.

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών, όπως πιστεύω -και το διαπιστώνω στην καθημερινή μου επαφή μαζί τους- ότι και οι ίδιοι με εμπιστεύονται, γιατί ξέρουν τι έργο έγινε αυτά τα οκτώ χρόνια στη Νομαρχία Αθηνών και πώς διαχειρίστηκα το δημόσιο χρήμα. Ξέρουν ότι τα χέρια μου είναι πεντακάθαρα και ότι στην Περιφέρεια, αν εκλεγώ με τον ίδιο τρόπο θα ασκήσω τα καθήκοντά μου.

Από την πορεία μου στη Νομαρχία Αθηνών απέδειξα ότι όπου χρειαστεί συγκρούομαι. Έχω μάθει να δίνω μάχες και μάλιστα δύσκολες. Ο αυριανός Περιφερειάρχης θα έχει τη νομιμοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής για να μπει μπροστά να πιέσει την Κυβέρνηση, να δώσει λύσεις».

Σε εποχές κρίσεις τα κονδύλια θα είναι περιορισμένα. Αν είσαστε εσείς ο νέος Περιφερειάρχης πώς θα ανταποκριθείτε; Έχετε σκεφθεί το ενδεχόμενο να βρεθείτε απέναντι σε αιτήματα χωρίς δυνατότητα λύσης;

«Οι πόροι του Καλλικράτη είναι θεσμοθετημένοι, δηλαδή είναι εξασφαλισμένοι νομοθετικά. Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι πόροι αυτοί είναι αρκετοί και για τις 13 Περιφέρειες. Τα έσοδα προκύπτουν από το ΦΠΑ, από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και από το ΕΣΠΑ. Το ποσό που θα δοθεί θα είναι σχεδόν τριπλάσιο από το σημερινό που είχαν οι 52 Νομαρχίες με τους κεντρικούς αυτοτελείς φόρους για να αξιοποιήσουν.

Τα χρήματα είναι πολλά και μπορεί να παραχθεί έργο, να επενδυθούν όλα στις υποδομές που έχει ανάγκη η Περιφέρεια. Αναλυτικά, οι θεσμοθετημένοι πόροι από τον Καλλικράτη είναι 500-600 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, από το ΕΣΠΑ είναι 1,9 εκατομμύρια Ευρώ για έργα υποδομής και ανάπτυξη στην Αττική. Επίσης, από τα Τομεακά Προγράμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο οι πόροι ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια Ευρώ. Οι πόροι αυτοί προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης και μόνο εάν αξιοποιηθούν λειτουργικά και με σύνεση, θα έχουν ως αποτέλεσμα το παραγωγικό έργο που είναι αναγκαίο και επιδιώκουμε να έχουμε. Εάν δεν αξιοποιήσουμε τα χρήματα αυτά θα πάνε στη Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ. και θα έχουμε χάσει την  τελευταία ευκαιρία για την Αττική. Αυτό που χρειάζεται είναι η χρηστή διαχείριση. Αυτή τη σωστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση εμείς στη Νομαρχία Αθηνών την έχουμε κάνει πράξη, εδώ και χρόνια και πριν από τον Καλλικράτη. Για αυτό και από το 2003 είχαμε πλεονασματικούς απολογισμούς, με πλεόνασμα 217 εκ. Ευρώ. για το οικονομικό έτος 2009».

-Ο πρωθυπουργός πολιτικοποίησε τις αυτοδιοικητικές εκλογές αυτό βοηθά ή όχι την Αυτοδιοίκηση;

«Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε με σαφήνεια τα πάντα και στην πρόσφατη συνέντευξή του, τη διακαναλική. Αντιθέτως, ο κ. Σαμαράς τα όσα ισχυρίζεται ως μαγικές λύσεις νομίζω ότι δεν πείθουν τους πολίτες, γιατί δημιουργούν εύλογα ένα ερώτημα. Αφού είχε τη μαγική συνταγή, γιατί ως υπουργός του κ. Καραμανλή δεν του την έδινε, ώστε η χώρα να μην περιπέσει στην περιπέτεια της πιθανής χρεοκοπίας; Σε αυτό ο κ. Σαμαράς  δεν έχει απαντήσει».

-Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν είσαστε εσείς ο πρώτος Περιφερειάρχης;

«Μετά τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή εξαιτίας της προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης, είναι μονόδρομος η στροφή στο δρόμο της ανάπτυξης. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αυξάνοντας με άμεσο τρόπο την αγοραστική δύναμη των πολιτών και μειώνοντας την ανεργία. Αυτό μπορεί να το αποφασίσει η Κυβέρνηση. Η Περιφέρεια, έχοντας αυξημένους πόρους σε σχέση με τις σημερινές Νομαρχίες και τη δυνατότητα να διαχειριστεί τα τελευταία κοινοτικά κονδύλια, μπορεί να παράξει έργο-πλούτο-θέσεις εργασίας, ανεξάρτητα από το κυβερνητικό πρόγραμμα και την πορεία του.

Δεν νοείται όμως ανάπτυξη εάν δεν υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, εάν δεν τονωθούν συγκεκριμένοι παραγωγικοί κλάδοι, όπως είναι ο τουρισμός, εάν δεν αξιοποιηθεί το σημαντικό και μοναδικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας και λέγεται τουρισμός. Βέβαια, όλα αυτά με πρώτη προτεραιότητα τον άνθρωπο – πολίτη και την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο πλέον έχει γίνει εκρηκτικό. Κανείς δεν δικαιούται να το παραγνωρίζει και να το προσπερνά. Σε ενάμιση χρόνο δεν θα υπάρχει χώρος ταφής για τα σκουπίδια της Αττικής. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και εμείς λέμε «μηδέν απορρίμματα»! Στις προτεραιότητες μας είναι η αξιοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που προσφέρει το ΕΣΠΑ, ώστε να γίνουν τα έργα υποδομών και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Αττική σε τουριστικό-πολιτιστικό πόλο διεθνούς εμβέλειας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται έργα υποδομής στο παραλιακό μέτωπο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός μας στην κοινωνική πολιτική περιλαμβάνει τη δημιουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλους τους Δήμους (έτσι η κάθε οικογένεια θα εξοικονομήσει 3.000 – 4.000 Ευρώ το χρόνο), τη δημιουργία οίκων ευγηρίας και  πάλι σε κάθε Δήμο, τη δημιουργία ειδικών κέντρων ατόμων με αναπηρία, καθώς επίσης και τη δημιουργία κέντρου άμεσης κοινωνικής βοήθειας που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο για απόρους, αλλά και όσους έχουν ανάγκη».

-Την Αττική υποβαθμίζονται συνεχώς περιοχές από το κέντρο μέχρι τα γύρω βουνά που έχουν καεί εξ’ ολοκλήρου. Τι θα κάνετε;

«Υπενθυμίζω για άλλη μια φορά ότι ο Περιφερειάρχης δεν νομοθετεί, οι αρμοδιότητές του είναι συγκεκριμένες και νομοθετημένες.

Για το κέντρο της Αθήνας έχω πεισμώσει! Θέλω μια Αττική που δεν θα αποτελεί κίνδυνο για κανένα πολίτη. Θα συνεχίσω να πιέζω, γιατί θεωρώ πρώτη προτεραιότητα το πρόβλημα της «γκετοποίησης» και της εγκληματικότητας στην Αθήνα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί άμεση και ρεαλιστική λύση. Υπενθυμίζω όμως για άλλη μια φορά ότι ο Περιφερειάρχης δεν νομοθετεί, οι αρμοδιότητές του είναι συγκεκριμένες και νομοθετημένες.

Το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας το ανέδειξα από το 2008 με ανοιχτή επιστολή μου προς τον τότε Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή. Πετύχαμε να κινητοποιήσουμε την Κυβέρνηση που μέχρι τότε αγνοούσε το συγκεκριμένο θέμα. Δυστυχώς, τότε η Κυβέρνηση δεν είχε τη βούληση να το λύσει. Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης επανέφερα το θέμα στον κ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος κατανόησε το πρόβλημα και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και τότε είχαμε για πρώτη φορά τη δέσμευσή του ότι η Κυβέρνηση θα ασχοληθεί με το θέμα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι συναρμοδιότητα εννέα υπουργείων. Δεν ήταν στο χέρι μου ως Νομάρχης να το λύσω, γιατί εάν ήταν θα το είχα κάνει. Η Νομαρχία Αθηνών για λογαριασμό των εννέα αυτών υπουργείων κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αυτό λοιπόν που έπρεπε και μπορούσα να κάνω το έκανα.

Θα συνεχίσω όμως να πιέζω. Αποτελεί μείζον θέμα η επίλυση του προβλήματος “γκετοποίησης” και εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, και από κοινού με το Δήμο Αθηναίων θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να βρεθεί άμεση και ρεαλιστική λύση. Ήδη για την ανάπλαση του Κέντρου υπάρχουν 188 εκ. ευρώ από τα τομεακά προγράμματα που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε.

Σχετικά τώρα με το ερώτημά σας για τις καμένες περιοχές: το περιβάλλον και η προστασία του είναι από τις πρώτες προτεραιότητες μας και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στη Νομαρχία Αθηνών από το 2003 μέχρι και σήμερα έχουμε ενισχύσει με περισσότερα από 5 εκατομμύρια Ευρώ τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ) και το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) για αναδασώσεις. Επίσης, στο στρατηγικό σχεδιασμό μας προβλέπονται δράσεις όπως η ανάπλαση μεγάλων ελεύθερων δημόσιων χώρων και οι “ανάσες” πρασίνου σε κάθε συνοικία».