Σε πόλεμο νεύρων συνεχίζει να επιδίδεται η Τουρκία με απρόβλεπτες συνέπειες, με την Αθήνα να επιχειρεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, για να μην παίξει με τους όρους που βάζει στο «παιχνίδι» ο Ερντογάν.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Μια κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά για τα ελληνοτουρκικά μετά τα «χάδια» της Ευρώπης στην Άγκυρα, το περιθώριο δύο μηνών για να… συμμορφωθεί και τη νέα προκλητική στάση που επιδεικνύει, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται διπλωματικά και επιχειρησιακά για μια κρίση διαρκείας με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
Μια… ανάσα από το Καστελόριζο το Oruc Reis
Την ίδια ώρα, στην κόψη του ξυραφιού κινείται τις τελευταίες ώρες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο πλέει σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από τις Ελληνικές ακριτικές ακτές του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου, την κοντινότερη απόσταση τόσο την τελευταία εβδομάδα όσο και από την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης.
Επιτελείς υπολογίζουν ότι εφόσον συνεχίσει την ίδια πορεία, δεν αποκλείεται σήμερα το πρωί να κλιμακώσει περισσότερο, ευρισκόμενο κάτω από τη ζώνη μεταξύ 12 και 6 ναυτικών μιλίων. Άλλωστε η Άγκυρα θέλει να «ξύσει τα νύχια της» προσεγγίζοντας έως και τα 6,5 ναυτικά μίλια, πράγμα που προβλέπει και η παράνομη Navtex που έχει εκδώσει κι έχει ισχύ έως τις 22 Οκτωβρίου.
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Αθήνα
Με ανοικτό το ενδεχόμενο τουρκικής προβοκάτσιας οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και αυξημένη επιφυλακή για να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε απόπειρα της Άγκυρας να επιβάλει τετελεσμένα και να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δική της ατζέντα. ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ έχουν αναλύσει όλα τα σενάρια ήδη από την πρώτη έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, ενώ Ένοπλες Δυνάμεις, Επιτελείο και μάχιμες μονάδες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις κι ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία για κάθε κίνηση που γίνεται από την τουρκική πλευρά.
Το μισό Αιγαίο διεκδικεί ο Ερντογάν με νέους χάρτες
Παράλληλα, με νέο χάρτη η Άγκυρα διεκδικεί το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι είναι περιοχές στις οποίες έχει δικαίωμα για έρευνα και διάσωση. Το γεγονός αυτό, δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δείχνει τη βούληση του Ερντογάν να προκαλέσει επεισόδιο «τύπου Ιμίων» με αφορμή ενδεχόμενη έρευνα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας. Τον εν λόγω χάρτη ανάρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου με το παρακάτω μήνυμα:
«Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!». Αυθαίρετες χαρακτήρισε τις τουρκικές διεκδικήσεις το ελληνικό ΥΠΕΞ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».
Υποτονική αντίδραση από την Ευρώπη
Μπορεί η Αθήνα να ζητά από τους Ευρωπαίους καθαρή τοποθέτηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και χάραξη κόκκινων γραμμών, ωστόσο εκείνοι και κυρίως οι Γερμανοί, οι οποίοι πρωτοστατούν στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, δεν επιλέγουν τη σκληρή γραμμή, την ώρα μάλιστα που εμφανίζονται ως εξαπατημένοι από τη στάση της Τουρκίας και τις υποσχέσεις Ερντογάν, για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών και επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου.
Οι λόγοι; Αφενός, δεν θέλουν να πλήξουν την τουρκική οικονομία, εκτιμώντας ότι ως ντόμινο αυτό θα επηρέαζε τις ευρωπαϊκές τράπεζες που την χρηματοδοτούν και αφετέρου διστάζουν να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ανησυχώντας ότι η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει τα σύνορα στέλνοντας ξανά χιλιάδες μετανάστες στην Ευρώπη.