Οι χρήστες ουσιών αυξάνονται δραματικά εξαιτίας της κρίσης και την ίδια ώρα περικόπτονται σημαντικά οι χρηματοδοτήσεις, επισήμαναν ο βοηθός διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Φαίδων Καλοτεράκης και στελέχη του Κέντρου, κατά τη συνάντηση που είχε με την υποψήφια περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκε για τις δράσεις του Κέντρου και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απεξάρτηση.

Ο κ. Καλοτεράκης και στελέχη του Κέντρου τόνισαν ότι εξαιτίας των περικοπών στις χρηματοδοτήσεις παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα, που σχετίζονται με την υγεία των εξαρτημένων, όπως ελλείψεις σε φάρμακα, απλήρωτο προσωπικό κ.α.

Ο Φ. Καλοτεράκης σημείωσε ότι στις 13 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας των φυλακών Διαβατών, η οποία είναι έτοιμη και καθυστερεί η λειτουργία της, και σε αυτή θα βρουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης 84 κρατούμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο σε γειτονιές της Θεσσαλονίκης πολλαπλασιάζονται οι «πιάτσες» διακίνησης ναρκωτικών, όπου μέλη των ομάδων πεδίου (streetwork) προσπαθούν να ενημερώσουν και να βοηθήσουν τα εξαρτημένα άτομα στις καθημερινές τους ανάγκες (σίτιση, πλύσιμο, στέγαση κ.α.).

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι σημαντική συμβολή του ΚΕΘΕΑ και των ανθρώπων του. Τόνισε ότι η πολιτεία πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα κέντρα πρόληψης.