Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Sedki Sobhy στο Κάιρο, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Adly Mansour.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε και με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, πρώην υπουργό Άμυνας και αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Aρχιστράτηγο Abdel Fattah El-Sisi.
Στις συνομιλίες που είχε με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, η αιγυπτιακή πλευρά δεσμεύτηκε σχετικά με την πρόθεσή της να προχωρήσει στη δημιουργία μιας Αιγύπτου ανοιχτής στον κόσμο με σεβασμό στο κράτος δικαίου. Έγιναν ακόμη αναφορές σε θέματα τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης που δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε στον κ. Mansour εκ νέου τις διαβεβαιώσεις για την υποστηρικτική στάση που τηρεί η Ελλάδα προς την Αίγυπτο και προς τη βούληση του λαού της και του μετέφερε τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Αβραμόπουλος παρακάθισε επίσης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.
Μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Είμαι εδώ σε μια περίοδο που συντελείται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία είμαι βέβαιος και εύχομαι ότι θα οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια καινούργια εποχή. Μια εποχή προόδου, ανάπτυξης, ευημερίας για τον αιγυπτιακό λαό, αλλά και ουσιαστικής συμβολής στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα και ασκεί μια φιλειρηνική πολιτική. Είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και της ατλαντικής συμμαχίας. Είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό το ρόλο θέλουμε να τον μοιραστούμε με την Αίγυπτο. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος που αναλογεί στην εποχή μας στην ωραία, μεγάλη και ισχυρή σας χώρα.
Από κοινού πρέπει να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση κάθε απειλής των δημοκρατικών μας θεσμών, των πολιτισμικών και οικονομικών μας κατακτήσεων.
Κάποτε οι αμυντικές συνεργασίες εγκαθιδρύονταν για την αποτροπή κοινών απειλών και κοινών εχθρών. Σήμερα όμως, αυτές οι συνεργασίες συνάπτονται για ευγενείς και ειρηνικούς σκοπούς. Γιατί όπως είπε πρωτύτερα και ο κύριος Υπουργός, φιλοδοξία της Αιγύπτου είναι να διαδραματίζει έναν σταθερό, σταθεροποιητικό και ειρηνικό ρόλο σε αυτή την περιοχή, συμβάλλοντας στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
Το ίδιο διεκδικεί και η Ελλάδα. Σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, η χώρα μας προβάλλει ως ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτό, το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα με την απόφασή μας να εμβαθύνουμε και να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο, εγκαινιάζοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις, είναι πάνω από όλα ένα μήνυμα ειρήνης και προσφοράς».