«Άμεση αποκλιμάκωση ή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία» είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου και αναμένεται νέος γύρος διπλωματικών επαφών σε μία προσπάθεια να αποσπάσει μία διατύπωση – τελεσίγραφο για την Άγκυρα, η οποία επιδίδεται σε προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Η επιθετικότητα του Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για διάλογο, καθώς με το ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταγράφεται νέος κύκλος κρίσης στα ελληνοτουρκικά με άγνωστη εξέλιξη.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Οι επιδιώξεις της Αθήνας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επικοινωνήσει την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ -την πρώτη διά ζώσης μετά από πολύ καιρό. Η συνεδρίαση του ΕΛΚ θα ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) και στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) το Συμβούλιο Κορυφής. Παρότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θεωρείται βέβαιο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θίξει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με την έναρξη της συνεδρίασης.
Αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι να εξασφαλίσει μία αυστηρή και ξεκάθαρη σύσταση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να δοθεί μία «πρόγευση» για τις συνέπειες κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι πλέον τα δεδομένα είναι πολύ χειρότερα και συνεπώς η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ανοίγει ο δρόμος για επιβολή κυρώσεων προ του χρονικού περιθωρίου των 2 μηνών, εάν δεν συμμορφωθεί και συνεχίσει την ίδια επιθετική τακτική.
Στον «πάγο» οι κυρώσεις από Γερμανία
Όπως όλα δείχνουν η γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει και αναμένεται να διατηρήσει την ίδια μετριοπαθή στάση. Γερμανική κυβερνητική πηγή αποκάλυψε ότι υπήρξαν νέες πιέσεις από την Ελλάδα προς την ΕΕ, να συζητηθεί εκ νέου το θέμα των κυρώσεων, μετά την νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας και την «εξόρμηση» του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παρόλα αυτά, η Γερμανία διαμηνύει ότι προϋπόθεση για τον διάλογο είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν προκύπτουν προκλήσεις θα πρέπει αυτόματα να αντιδρούμε με κυρώσεις». Επί της ουσίας η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης κινείται σε θεωρητικό επίπεδο αλλά οι δορυφόροι της Τουρκίας εντός της Ευρώπης παραμένουν.
Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν;
Ο Τούρκος Πρόεδρος «τρέχει» επειδή γνωρίζει ότι τα χρονικά περιθώρια για τον ίδιο και τις επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στενεύουν. Δεδομένου ότι η γερμανική προεδρία θα είναι μέχρι και Δεκέμβριο του 2020, κατανοεί ότι μέχρι τότε θα μπορεί να ασκήσει όλες τις επόμενες διεκδικήσεις του στην περιοχή και να κατευθύνει στο σημείο που επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα χωρίς να του επιβληθούν κυρώσεις.
Την αντιπολίτευση ενημερώνει ο Δένδιας
Όσο ο πρωθυπουργός θα επιδίδεται σε διπλωματικό πόκερ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιεί διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα. Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:
11:00 Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ)
11:30 Ανδρέας Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ)
12:00 Γεώργιος Μαρίνoς (ΚΚΕ)
12:30 Αντώνης Μυλωνάκης (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ)
13:00 Δημήτρης Λιάπης – Γιώργος Λογιάδης (ΜΕΡΑ 25).