Την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο, τα οικονομικά του κόμματος βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας, ειδικά για την περίοδο 2007-2010, κατά την οποία είχαν διαπιστωθεί «σοβαρές και μεγάλης έκτασης οικονομικές ατασθαλίες».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ζητούμενο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι «η διακρίβωση της τυχόν διάπραξης του κακουργήματος της υπεξαίρεσης, καθώς και ο φορολογικός έλεγχος».
Σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για «κάποιους κύκλους που ασχολούνται εργολαβικά με το ΠΑΣΟΚ» και οι οποίοι, όπως αναφέρει, «λόγω της προεκλογικής συγκυρίας και της τρέχουσας ειδησεογραφίας περί εσωτερικών προβλημάτων και τα γνωστά παρόμοια, ανέσυραν και πάλι τη πασίγνωστη υπόθεση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που, όπως και άλλα κόμματα, κουβαλάει το βάρος ενός πολύ μεγάλου χρέους και ενός πολύ μεγάλου δανεισμού».
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι τόσο το ίδιο όπως και όλα τα κόμματα ελέγχονται ως προς την οικονομική τους διαχείριση από ειδικό όργανο προβλεπόμενο ρητά από το Σύνταγμα. «Το όργανο αυτό βασίζει τον έλεγχο του σε σχετικά πορίσματα ορκωτών ελεγκτών. Αυτά διαβιβάστηκαν στην κα Πταισματοδίκη που τα ζήτησε», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «ο έλεγχος που διενήργησαν από κοινού οι ελεγκτικές εταιρείες με εντολή του ΠΑΣΟΚ είναι πρόσθετος, ιδιωτικός και συμβουλευτικός καθώς έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός διαχειριστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος του κόμματος. Η διεξαγωγή του ελέγχου αυτού σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ στα οποία είχαν πρόσβαση όλες οι έγκυρες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας που όμως ούτε ήθελαν ούτε μπορούσαν να υποκαταστήσουν το μόνο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο του άρθρου 29 του Συντάγματος, το οποίο ούτως ή άλλως βασίζεται σε ετήσιες εκθέσεις ορκωτών ελεγκτών- μελών των έγκυρων ελεγκτικών εταιρειών της χώρας».
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε στο “συρτάρι” το πόρισμα ως τεχνικό κείμενο, αλλά τη μικροπολιτική συζήτηση που εκλαμβάνει το οικονομικό πρόβλημα όλων ή έστω των περισσότερων κομμάτων ως πρόβλημα μόνο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εσωκομματικό. Αν αυτού του είδους ο έλεγχος από ελεγκτικές εταιρείες κρίνεται κρίσιμος από τη δικαιοσύνη και συμβατός με την ειδική ρύθμιση του άρθρου 29 του Συντάγματος, τότε φανταζόμαστε ότι θα ζητηθεί να γίνει με ίδιους και ίσους όρους διαφάνειας από όλα τα κόμματα που στη συνέχεια θα υποβάλλουν τα σχετικά πορίσματα», καταλήγει η ανακοίνωση.