Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, από ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στους Άγιους Ανάργυρους, κάλεσε τους πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, μέσα και έξω τη χώρα, ότι η σταθερή πορεία της σωτηρίας και της αναμόρφωσης της Ελλάδας δεν ανακόπτεται.
Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός θέλησε να απαντήσει σε «κάποιους» που, όπως είπε, πίστεψαν ότι την ώρα που η χώρα οφείλει να είναι ενωμένη είναι η κατάλληλη στιγμή να σπείρουν το διχασμό, να εκμεταλλευτούν το δικαιολογημένο πόνο του κόσμου και να τον αξιοποιήσουν ψηφοθηρικά, αλλά και να ξαναβάλουν τη χώρα σε περιπέτειες.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να υπάρξει ψήφος «αυξημένης ευθύνης» απέναντι στην πατρίδα και το μέλλον της.
«Αποφασίζουμε και ψηφίζουμε αν η πατρίδα μας ολοκληρώνει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί για τη σωτηρία της χώρας ή αφήνουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση και αφήνουμε τους κόπους και τις θυσίες να πάνε χαμένες», είπε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ανέφερε ότι θα είναι ψήφος για το η χώρα θα συνεχίσει ή όχι να χτίζει πάνω στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα ώστε να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την αξιοπιστία.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν εκείνους που νοιάζονται μόνο για την καρέκλα και προσπαθούν να μετατρέψουν τις εκλογές σε αμφισβήτηση για την πορεία προς τη σωτηρία της χώρας, ενώ εκείνοι ήταν που την οδήγησαν σε αυτές τις περιπέτειες.
«Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά είναι ο μοναδικός για την ελπίδα και την ευημερία της χώρας και τα πρώτα σημάδια φαίνονται παντού», είπε ο πρωθυπουργός. Προειδοποίησε δε ότι αν η πορεία αμφισβητηθεί είναι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος να υπονομευθεί ο κόπος όλων μας.
Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι με κόπο αποκτήσαμε την αξιοπιστία και το δικαίωμα να υψώνουμε το ανάστημά μας για να προστατεύσουμε το συμφέρον της χώρα και ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 28 Οκτωβρίου, η Ελλάδα πρωτοστάτησε στο να μην προχωρήσει η «απαράδεκτη» πρόταση για αφαίρεση ψήφου όσων χωρών έχουν δημοσιονομικά προβλήματα.
«Είχα το χρέος και το καθήκον να δώσω τη μάχη γιατί το να αφαιρεθεί η ψήφος από μια χώρα που έχει δώσει αγώνες για τη δημοκρατία, θα ήταν μια απαράδεκτη αποδοχή ήττας της Ευρώπης, αλλά και στέρηση από έναν λαό που έχει δείξει με τους αγώνες του ότι δεν κάνει πίσω όταν είναι θέματα ανεξαρτησίας, ελευθερίας και δημοκρατίας», τόνισε
Επιπλέον, επισήμανε ότι «ναι, μπορούμε να υπομείνουμε τις δυσκολίες, αλλά δεν θα μας στερήσει κανείς το δικαίωμα να έχουμε λόγο και ψήφο στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Σημείωσε δε ότι θα έπρεπε σε αυτόν τον αγώνα να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα στηρίζει τις προσπάθειες και δεν θα λέει άλλα στο εξωτερικό και άλλα στο εσωτερικό για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλους σε συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στην ψήφο είναι ιερό για την πατρίδα για την αυτοδιοίκηση.
Αναφορικά με την αυτοδιοίκηση, που ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που προηγήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό και δημάρχους της περιοχής, τόνισε ότι δεν υπάρχουν οι μαγικές λύσεις αλλά η βούληση να κάτσουμε μαζί να λύσουμε τα προβλήματα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν η πορεία προς τη σωτηρία της χώρας ανακοπεί θα ανακοπεί και αυτή η εξίσου μεγάλη πορεία του “Καλλικράτη“ και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ποτέ δεν θέλησε η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες γιατί δεν θέλησε την πραγματική απελευθέρωση των δυνάμεων των πολιτών, διότι, όπως εξήγησε, έτσι θα μπορούσε να λειτουργεί πελατειακά.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Αττική που είναι θύμα έλλειψης σχεδιασμού και πελατειακών προσεγγίσεων, έχει τεράστιες δυνατότητες και σημείωσε ότι ειδικά για τη Δ. Αττική ο Καλλικράτης είναι ένας μεγάλο στοίχημα.
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός παρουσίασε πέντε προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στη Δ. Αττική.
Ειδικότερα, είπε ότι έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για την πλατεία Αγ. Στυλιανού στο δήμο Ζεφυρίου, και ανέφερε ότι θα γίνουν απαλλοτριώσεις τριών νέων μεγάλων εκτάσεων για χώρους πρασίνου, στο Καματερό και στους Αγ. Ανάργυρους, με χρήματα του Πράσινου Ταμείου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου σε γειτονιές με το πρόγραμμα «Αθήνα x 4» και τόνισε ότι θα διαμορφωθεί ο ορεινός όγκος του Αιγάλεω σε χώρους πρασίνου και αναψυχής σε δύο σημεία, ενώ θα υπάρξει και ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει σε συνεργασία με τις αυριανές αυτοδιοικήσεις να μετατρέψει τη Δ. Αθήνα σε μια πλευρά της πόλης που θα προσφέρεται για ισότιμα καλό βιοτικό επίπεδο με τις άλλες περιοχές και υπογράμμισε ότι θα κάνει κάθε προσπάθεια να αποτρέψει από τις δραστηριότητες που την επιβαρύνουν, με στρατηγικές παρεμβάσεις.
Τόνισε επιπλέον ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μια έννοια για την ελίτ, αλλά βαθιά ταξικό ζήτημα και ότι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος χτυπά πρώτα από όλα τις φτωχότερες περιοχές.