Πριν από εννέα μήνες είχαν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft για την επίτευξη της συμφωνίας επένδυσης του αμερικανικού κολοσσού στη χώρα μας, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που παρουσιάστηκε επίσημα χθες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είναι συναντηθεί στο Νταβός της Ελβετίας και κουβέντιαζαν για περίπου μια ώρα, χωρίς βγει προς τα έξω κάτι που να αφορά την επικείμενη επένδυση. Μάλιστα ο επικεφαλής της εταιρείας είχε εξηγήσει από τότε πως η μεγάλη υπεραξία της επένδυσης δεν είναι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που θα επενδύσει στη χώρα μας, αλλά η δυνατότητα που θα δοθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναπτύξουν ψηφιακές δεξιότητες τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρών σε εκείνο το ραντεβού όμως ήταν όπως μαθαίνουμε κι άλλοι στενοί συνεργάτες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που τους επόμενους μήνες δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον προκειμένου να «κλειδώσει» η επένδυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή γνώριζε τα πάντα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης μαζί με τον διευθυντή του προέδρου της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σε επίπεδο υπουργών αυτοί που ήξερα τα όσα πρόκειται να συμβούν και εργάστηκαν επ’ αυτών ήταν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης που βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τα ανώτατα στελέχη της Microsoft στην Ελλάδα.