Πνεύμα «συμμαχικής αλληλεγγύης» επιχειρεί να εμπεδώσει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Τουρκία σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και την πολιτική «καρότου και μαστιγίου» που υιοθέτησαν οι «27» έναντι της Τουρκίας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας και συναντά στις 10.30 τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο ΝΑΤΟ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Παράλληλα, τετ α τετ θα έχει και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Προηγήθηκε η χθεσινή επίσκεψή του στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Ταγίπ Ερντογάν για ένα ακόμη «διπλωματικό μασάζ», ενόψει της έναρξης των διερευνητικών ελληνοτουρκικών συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση διήρκεσε λίγο πάνω από μία ώρα, είχε πλούσια ατζέντα τόσο για τα θέματα ασφαλείας, όσο και για τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Οι προσδοκίες της Αθήνας
Με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ έχει ειδική τεχνογνωσία σε στρατιωτικά θέματα εκτιμάται από κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα βοηθούσε με τεχνικό τρόπο στην όποια αποκλιμάκωση. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταφέρει να «περάσει» στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ τις ελληνικές θέσεις, προκειμένου ο ρόλος του να είναι ουσιαστικός και διαμεσολαβητικός και να μην κλίνει προς την πλευρά της Τουρκίας.
Άλλωστε, η Αθήνα επιχειρεί να διατηρήσει το τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών μέσω ενδελεχών διπλωματικών διεργασιών, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια προσπαθεί να προωθήσει το ΝΑΤΟ.
Καχυποψία και μυστική διπλωματία
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ έσπευσε να ανακοινώσει την «συμφωνία» μηχανισμού αποτροπής θερμού επεισοδίου Ελλάδας – Τουρκίας, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Πέμπτη. Και επειδή στο παρελθόν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ επιχείρησαν να προωθήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία έγερναν υπέρ της τουρκικής επιχειρηματολογίας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει ευθέως να αντιμετωπιστεί η πηγή των προκλήσεων, δηλαδή οι τουρκικές κινήσεις αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Γιατί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ επιθυμεί ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου
Την ίδια ώρα, αίνιγμα παραμένει η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου στο πλαίσιο φόρουμ για την Ενέργεια και την Ασφάλεια στην Μπρατισλάβα την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο οποίο θα είναι ομιλητής και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει δουλέψει εντατικά και είναι καθόλα έτοιμη για αυτή τη συνάντηση, ωστόσο ακόμα αυτή δεν έχει «κλειδώσει». Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιχειρεί με κάθε μέσο να ανοίξει το δρόμο για τις διπλωματικές προσπάθειες. Αίσθηση ωστόσο, προκάλεσε ότι για πρώτη φορά χθες κατά τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε ανοιχτά τις ανησυχίες του για το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία, γεγονός που αποτελεί αλλαγή στάσης του επικεφαλής του ΝΑΤΟ.