Τις στενές και παραγωγικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, από την Κρήτη.

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός, «σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα», όπως είπε, ενώ προανήγγειλε πως η Σούδα θα γίνει έδρα μόνιμου ελλιμενισμού ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά πλοία.

«Χαίρομαι που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου, γιατί στο νησί αυτό δεν χτυπά μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, χτυπά και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. «Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας, μαζί με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης».

Στο έδαφός της απλώνονται οι συμμαχικές μας δυνάμεις και οι επικοινωνίες μας, στα νερά της γίνονται κοινές ασκήσεις. Στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας, ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της στεθερότητας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιονηχανίας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper αλλά και με επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Διευρύνεται και σε άλλα πεδία και περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη που εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου ενώ δρομολογείται και η ιδιωτικοποίση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας, όπως είπε.

«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία» είπε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.

Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, περιοχή που δοκιμάστηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας, με ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με αχρείαστη ακραία ρητορική και τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν την ειλικρίνεια, ενέργειες αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου.

Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις, με τέσσερις λέξεις «όχι σε μονομερείς ενέργειες», συνόψισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η ελληνική απάντηση είναι η υπεράπσιση των εθνικών μας δικαίων.

Σε μια στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας και απειλών, αποτελεί άλλωστε περιοχή κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, και δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας.

«Ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και κατανοεί πως η ένταση μεταξύ δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ δεν ωφελεί κανέναν και πως το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι σταθερή πυξίδα για όλους μας» πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος κλείνοντας σε πιο προσωπικό τόνο προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Φίλε Μάικ, η επίσκεψή σου εδώ σφυρηλάτησε έναν ακόμα κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ, δρομολογώντας νέες προπτικές για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών. Κι εσύ αντλείς από την Κρήτη νέα δύναμη για να υπηρετήσεις τα μεγάλα ιδανικά που έκαναν μεγάλη και τη δική σου χώρα, την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη.

Σε λίγο γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που εμπνεύστηκε από την αμερικανικη. Ευκαιρία, κατέληξε ο πρωθυπουργός, να κάνουμε απολογισμό όσων έγιναν και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί.