Έπεσαν οι υπογραφές στην υπουργική απόφαση που αφορά την αναστολή πληρωμής ρυθμισμένων υποχρεώσεων για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού» στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Η απόφαση αυτή αφορά και την αναστολή πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών που θα προκύψουν από την ημέρα της καταστροφής, μέχρι και 18 Μαρτίου του 2021. Σε αυτές περιλαμβάνονται, όπως επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος, και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για κατοίκους των πληγεισών περιοχών.
Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: Έργα που να γίνονται άμεσα και να προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα
«Θέλουμε έργα που να γίνονται άμεσα και να προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα», τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα (24/09) στον Πύργο, μετά την συνάντηση που είχε με δημάρχους της Ηλείας.
Παράλληλα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής, είπε ότι «η δουλειά που έγινε το προηγούμενο διάστημα είχε ως αποτέλεσμα ένα συνολικό πρόγραμμα 174 έργων, προϋπολογισμού 429.238.747,66 ευρώ, για το σύνολο της περιφέρειας».
Όπως εξήγησε, «τα 52 είναι εγκεκριμένα και ενταγμένα ή υπό έγκριση, τα 70 είναι προτεινόμενα έργα για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, 23 έργα είναι υπό ένταξη χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, 27 έργα είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, δύο έργα είναι υπό εξέταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ υπάρχουν και οριζόντιες δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 26.000.000 ευρώ».
Στη συνέχεια, ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στις «ανατροπές και τις αλλαγές προτεραιοτήτων που επέφερε η πανδημία», σημειώνοντας πως «αφενός δόθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του τοπικού συστήματος υγείας -γεγονός που αποτελεί μία “προίκα” και για τα επόμενα χρόνια- και αφετέρου, υπήρξε η ανάγκη ακόμα πιο ξεκάθαρου “οδικού χάρτη”».
«Για τον λόγο αυτό», υπογράμμισε, «το 25% του συνολικού επιχειρησιακού προγράμματος διοχετεύθηκε σε δράσεις στήριξής της επιχειρηματικότητας και έχει ενεργοποιηθεί πλέον το σύνολο του προγράμματος, σχεδόν τρία χρόνια πριν από τη συμβατική του ολοκλήρωση, ενώ οι πληρωμές ξεπέρασαν πλέον το 30%».
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε «εξοικονόμηση ύψους 95 εκατ. ευρώ, που επιτεύχθηκε μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων του παρελθόντος σε 123 έργα και στην ένταξη πέντε νέων έργων συντήρησης εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου και τεσσάρων νέων έργων συντήρησης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, συνολικής αξίας 125 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία».
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από την συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης συναντήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, με δημάρχους της Ηλείας. Όπως ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, «προκρίθηκαν 40 έργα που προτείνονται από όλους τους δήμους».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ, αποτελούν αποτέλεσμα κοινής μας δράσης και προσπάθειας, ενώ θα συμπληρωθούν από 31 έργα αρμοδιότητας των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 55 εκατ. ευρώ».
Επίσης, σύμφωνα με την περιφέρεια, ο κ. Φαρμάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του αυτοκινητόδρομου, Πατρών-Πύργου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα που στέλνουμε παντού είναι ένα: Τελειώνετε με την γραφειοκρατία. Κάθε μέρα που περνάει χωρίς νέο αυτοκινητόδρομο, είναι μια μέρα θρήνου και οδύνης», ενώ αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στον σημερινό δρόμο.
ΣΥΡΙΖΑ: Να χρησιμοποιηθούν άμεσα από την κυβέρνηση όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων αλλά και στις περιοχές της υπόλοιπης Θεσσαλίας σε Καρδίτσα και Αλμυρό, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βρέθηκε σήμερα ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ώστε να δει από κοντά τις ζημιές αλλά και να συζητήσει με τους τοπικούς φορείς για τα προβλήματα που καταγράφονται.
Ο κ. Αραχωβίτης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως από την περιοδεία του διαπίστωσε πως οι καταστροφές είναι τεράστιες, τονίζοντας πως από τον όγκο νερού σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξαφανιστεί τελείως πολλά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης τα οποία έχουν μετατραπεί σε ποτάμι.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν γίνει σε υποδομές και στο οδικό δίκτυο, τονίζοντας ότι «χρειάζονται άμεσα να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον ΕΛΓΑ και από τον Κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και Ευρωπαϊκά προγράμματα για την στήριξη των παραγωγών».
Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι μπορεί έτσι να καλυφθούν τουλάχιστον οι δημόσιες υποδομές.
Μιλώντας για το γεγονός ότι χρειάζεται να υπάρξει ταχύτητα στην κάλυψη των αποζημιώσεων των παραγωγών και των πολιτών, κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει και εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν είναι χρονοβόρα και που μπορούν να δώσουν άμεσα λύσεις.
«Ευτυχώς οι πόροι που μπορούν να διατεθούν υπάρχουν, επομένως το ζήτημα των αγροτών και των πολιτών είναι η ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.