Εμπλοκή φαίνεται να έχει προκύψει με την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη στον δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με νόμο του «Καλλικράτη», υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης δημάρχου ή υποψηφίου δημάρχου και θέσης προέδρου σε διοικητικών συμβούλια ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων στους δήμους, που έχουν την έδρα τους τα εν λόγω νομικά πρόσωπα.

Ο κ. Μπουτάρης τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 20/11/2013.

Για να μην υπάρχει κώλυμα, όμως, θα πρέπει ο υποψήφιος για τον δήμο να μη διατηρεί την ιδιότητα του προέδρου δ.σ. «μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών».

Ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης, σε δηλώσεις του, αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και πως δεν υπάρχει ασυμβίβαστο καθώς «εξαιρούνται οι αιρετοί, είναι μεταβατική περίοδος, είναι μισή η θητεία δηλαδή, επομένως μόνο 18μηνο δεν είναι. Ουσιαστικά πρόεδρος έγινα μετά την εκλογή μου».

Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, εισηγήθηκε στην Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία, δε θα ισχύει το ασυμβίβαστο για στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των οποίων στα Δ.Σ. Νομικών Προσώπων προβλέπεται εκ του νόμου. Όπερ ισχύει για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τον δήμο της πόλης.