Σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε γύρω από την περιοχή του Καστελόριζου καταγράφεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις τελευταίες ώρες, καθώς τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν λάβει εντολή να επιστρέψουν σταδιακά στους ναυστάθμους.
Πηγές από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφέρουν ότι ορισμένα δευτερεύοντα πλοία είχαν αρχίσει να αποσύρονται από τη στιγμή που το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας ενώ τώρα γυρίζουν πίσω και οι φρεγάτες με τα αντιτορπιλικά.
«Επειδή όμως δεν έχουν φύγει ακόμη όλα τα πολεμικά πλοία της γείτονος, ο στόλος μας εξακολουθεί να παραμένει σε όλη την ευρύτερη περιοχή μεταξύ ανατολικής Κρήτης και Ρόδου καθώς επίσης και γύρω από το Καστελόριζο» αναφέρει στο newsbeast.gr ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι από μέρους μας έχουν αποσυρθεί επί της ουσίας μονάχα δύο φρεγάτες που δεν γύρισαν όμως στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, αλλά τους ανατέθηκε νέα αποστολή.
Η μια επέστρεψε στην επιχείρηση Irini στα ανοικτά της Λιβύης προκειμένου να διασφαλίσει το εμπάργκο μεταφοράς όπλων προς τη σπαρασσόμενη χώρα της βόρειας Αφρικής και η άλλη μετέχει και πάλι στις επιχειρήσεις της UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon), της ειρηνευτικής δύναμης δηλαδή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο.
Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να δείξει ένα καλό πρόσωπο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις που θα οδηγούσαν σε κατάρρευση την οικονομία της γείτονος χώρας ενώ παράλληλα υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και για την έναρξη διαλόγου μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης.