Επιμένει στις εμπρηστικές δηλώσεις η Άγκυρα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί για την ενεργοποίηση των S400, ενώ σε διπλωματική διέξοδο στοχεύει το Βερολίνο, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ–Ερντογάν.
Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συνέντευξη Τσαβούσογλου στο CNN Turk. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες και ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έρχονται θετικά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, σημείωσε ότι αν η ελληνική πλευρά προβάλλει όρους για συνομιλίες, «έχουμε και εμείς τους δικούς μας όρους», αναφερόμενος σε υφαλοκρηπίδα, φυσικό αέριο, Δυτική Θράκη, στρατικοποίηση των νησιών.
Πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν βρήκε από την Ευρώπη τη στήριξη που περίμενε, ενώ η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει θετικά μηνύματα από τους Ευρωπαίους.
Για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, είπε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα να είναι ειλικρινής και να απορρίψει τον χάρτη της Σεβίλης.
Σχετικά με τον προσωρινό ελλιμενισμό του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας, ανέφερε ότι έγινε για λόγους συντήρησης ρουτίνας, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο χρόνος της παραμονής του στην Αττάλεια -που θα είναι, όπως είπε, μερικές εβδομάδες-, θα μπορούσε να αξιολογηθεί από την Αθήνα ως ευκαιρία.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας κατά την οποία συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ρόλο μεσολαβητή το Βερολίνο
Η τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Ερντογάν εντάσσεται στη μεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην ελληνοτουρκική διένεξη με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Βήμα αποκλιμάκωσης θεωρεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως απάντησε στην ΕΡΤ, την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του στο λιμάνι της Αττάλειας. Όσο γίνονται τέτοια βήματα, τόσο ανοίγει ο δρόμος για να επιστρέψουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου θα τεθεί το ζήτημα των κυρώσεων για την παραβατική συμπεριφορά της.