Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Αλβανίας, Edi Rama, επ’ ευκαιρία της έλευσής του στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist.
Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ευρωπαΐκή προοπτική της Αλβανίας, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει διαχρονικά, πάντα με σεβασμό στην σχετική αιρεσιμότητα που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει θέσει. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία που πρέπει να αποτελεί γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών ενώ έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Εξέφρασαν δε την ικανοποίησή τους για την απολύτως ομαλή ενσωμάτωση των Αλβανών πολιτών που διαμένουν στη χώρα μας.
Τέλος, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε σύντομα οι δύο χώρες να διευθετήσουν τα ζητήματα που εκκρεμούν από το παρελθόν στο διμερές πλαίσιο και να απελευθερώσουν τη μεγάλη δυναμικη που μπορεί να δημιουργήσει η στρατηγική σχέση των δύο χωρών.
Η Αθήνα επιδιώκει μετά τη συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ και την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, να οριοθετήσει και με την Αλβανία, την οποία επιχειρεί να προσεγγίσει η Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα το 2009, επί κυβέρνησης Καραμανλή, είχε επιτύχει συμφωνία οριοθέτησης με την Αλβανία. Μετά την υπογραφή της όμως η συμφωνία προσεβληθη ενώπιον του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου (ρόλο σε αυτό είχε παίξει και ο σημερινός πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα) και απερρίφθη με επιχειρηματολογία σαφώς εκπορευόμενη από την Τουρκία. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος με την Αλβανία.
Η συμφωνία με την Αλβανία του 2009 ήταν αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Αλβανία, Αιγυπτο, Λιβύη (με την Κύπρο φυσικά δεν είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις αφού Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν απόλυτα), με τον κωδικό «Ελλάς επί τέσσερα».