Το νέο μεγαλόπνοο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αναμένεται να δαπανήσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας δεν αφήνει ασυγκίνητη την Γερμανία.
Μπορεί η χώρα μας να ανακοίνωσε επίσημα δια στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προχωρήσει στην προμήθεια μιας μοίρας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τεσσάρων φρεγατών από τη Γαλλία, ωστόσο το Βερολίνο θεωρεί ότι η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη προκειμένου να μας πουλήσει και εκείνη οπλικά συστήματα.
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει αυτή τη στιγμή τέσσερις γερμανικές φρεγάτες τύπου Meko – HN200 (τις «Σαλαμίς», «Ψαρά», Ύδρα» και «Σπέτσαι»), εκτοπίσματος 3.350 τόνων με δυνατότητα ενδιαιτήσεως 220 ατόμων έκαστη.
Στόχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να ανανεωθεί ο στόλος μας με φρεγάτες πολλαπλών λειτουργιών. Τον κατάλογο με τις προσφορές που θα καταθέσουν οι γερμανικές εταιρείες όπλων δεν τον γνωρίζουμε ακόμη, ωστόσο φιλοδοξούν να έχουν ανταγωνιστικές τιμές έναντι των Γάλλων προκειμένου να τους προτιμήσουμε σε μια σειρά άλλων προμηθειών που σχεδιάζονται από τους επιτελείς της Μεσογείων.
Διόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε η αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σάββατο από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum όπου τόνισε σε ό,τι αφορά τις φρεγάτες πως ο στόλος μας θα ενισχυθεί με νέα πολεμικά σκάφη, χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία για το οικονομικό κόστος, λέγοντας ότι θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές που θα ληφθούν υπόψη, σε συνάρτηση με τις επιχειρησιακές δυνατότητες.
Θυμίζουμε πάντως ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας (που βρέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και στην Αθήνα) προέβη σε αποκαλύψεις αναφορικά με τις σχέσεις που έχει η χώρα του με την Γερμανία όσον αφορά τα οπλικά συστήματα.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της εφημερίδας General Anzeiger γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν σταματάει τις εξαγωγές όλων προς την Τουρκία, η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις σε Συρία και Λιβύη, απάντησε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να παίρνει όπλα από τη Γερμανία», προσθέτοντας ότι το Βερολίνο έχει ήδη απαντήσει αρνητικά σε αρκετά αιτήματα της Άγκυρας για όπλα.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι η Γερμανία συνεχίζει κανονικά να εξάγει ναυτικό εξοπλισμό στην Τουρκία. «Αυτό που έχει κάνει η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας είναι απαράδεκτο, η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μην πουλάει όπλα σε σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική» κατέληξε.