Επείγουσα και συλλογική δέσμευση απαιτεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, υπογράμμισε ότι «η άμεση αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις».
Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές σημείωσε ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί επείγουσα και συλλογική δέσμευση. Αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν απαράδεκτα γεγονότα. Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τη λήψη μονομερών ενεργειών», ενώ επισήμανε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες εάν δεν υπάρχει πρόοδος στη συνεργασία με την Τουρκία».
Κεφαλογιάννης: «Το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι Δίκαιο α λα καρτ ούτε α λα “τούρκα”»
«Το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι Δίκαιο α λα καρτ. Δεν είναι Δίκαιο α λα “τούρκα”, δεν είναι Δίκαιο με ανατολίτικο παζάρι» τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, κατά τη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επικίνδυνη κλιμάκωση και το ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Το Διεθνές Δίκαιο και μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι η λύση στο πρόβλημα της Τουρκίας» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας υπεγράφη στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το 1982, και έχει επικυρωθεί από 167 κράτη. Αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο. Κάθε χώρα οφείλει να συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακόμη και αυτές που δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Γεγονός που αποδέχθηκε άλλωστε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, την περασμένη εβδομάδα, στην πρόσφατη συζήτηση που είχαμε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σημείωσε ότι «το Διεθνές Δίκαιο στο άρθρο 121 (σ.σ.: της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας) αναφέρεται στα νησιά που έχουν οικονομική δραστηριότητα. Τα νησιά αυτά έχουν χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων, δικιά τους υφαλοκρηπίδα και δικιά τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» και επισήμανε ότι «με το άρθρο 3 της Συνθήκης η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», αλλά, όπως είπε, «η Τουρκία από το 1995 όταν η Ελλάδα επικύρωσε τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, απειλεί τη χώρα μου με casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου σε περίπτωση επέκτασης από την Ελλάδα των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια».
«Διάλογος, λοιπόν, ναι. Αλλά η Τουρκία θέλει διάλογο με το πιστόλι στον κρόταφο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι διάλογος. Είναι εκβιασμός στους γείτονες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.