Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ενσωματώνει τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά και την στήριξη των πλημμυροπαθών της Εύβοιας.
Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της αρχής με 158 θετικές ψήφους, έναντι 124 κατά, στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ.
Επίσης, κατά πλειοψηφία υπερψηφίσθηκαν τα άρθρα 10, 17 και 18 του νομοσχεδίου που αφορούν εργασιακά ζητήματα, όπου μεταξύ άλλων θεσπίζει τις υπερωρίες αναπλήρωσης χρόνου εργασίας σε περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος τεθεί σε καραντίνα και τον τρόπο υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων. Διατάξεις για τις οποίες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ.
Ειδικότερα, τα άρθρα 10 και 17 υπερψηφίσθηκαν από τους 158 παρόντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, έναντι 124 βουλευτών από όλο το φάσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τα καταψήφισαν.
Επίσης, το άρθρο 18 που αφορά την δυνατότητα υπερωριών χωρίς απόφαση έγκρισης του υπουργού, σε περίπτωση που ο αριθμός των ωρών αυτών έχει εξαντληθεί, υπερψηφίσθηκε από τους 158 παρόντες βουλευτές της ΝΔ, έναντι 114 που το καταψήφισαν για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και του Μέρα25, ενώ οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ψήφισαν “παρών”.
Από την ονομαστική ψηφοφορία, απουσίασαν συνολικά από όλες τις πτέρυγες 18 βουλευτές, πολλοί δε από αυτούς όμως, φρόντισαν και απέστειλαν στο προεδρείο επιστολές γνωστοποίησης πρόθεσης ψήφου, όπου εξηγούσαν ότι εάν ήταν παρόντες, θα ψήφιζαν όπως και οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες, προκειμένου να μην προκληθούν πολιτικά ερωτηματικά.
Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία όπως συνέβη και στην ψηφοφορία επί του συνόλου.
Κόντρα και υψηλοί τόνοι στη Βουλή
Περισσότερο από 11 ώρες διήρκεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση με τα μέτρα των ΠΝΠ που είχαν υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών.
Στην αιχμή της αντιπαράθεσης βρέθηκαν όχι μόνο τα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού.
Λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστόλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί την πανδημία για να επιτεθεί στα δικαιώματα των εργαζομένων και την κάλεσε να αναλογιστεί ότι δεν υπηρετείται με τέτοιες πρακτικές η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς επέμεινε ότι το ΕΣΥ παραμένει αθωράκιστο και γυμνό και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά θα δούμε τραγικές καταστάσεις.
«Ευθύνεστε για τους διασωληνωμένους, τους θανάτους και τα κρούσματα. Πρέπει να πάρετε τώρα μέτρα αλλιώς είστε υπόλογοι απέναντι στον λαό», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε πώς συνιστά φιλεργατικό μέτρο να κάνει υπερωρίες το προσωπικό χωρίς να πληρώνεται. «Αυτή είναι εργασιακή κόλαση. Ποιον πάτε να πείσετε; Δεν τα ζουν οι εργαζόμενοι. Πάρτε τώρα πίσω τα άρθρα 10, 17 και 18 διότι αλλάζουν ριζικά το εργατικό δίκαιο», είπε ο Χρήστος Κατσώτης.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος επέμεινε ότι πρέπει να δοθεί ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει τα διατηρεί το μαξιλάρι των 38,5 δισ διότι πρέπει να γίνουν δημόσιες επενδύσεις και να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι ιδιωτικές επενδύσεις.
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η πορεία της οικονομίας, η αντιμετώπιση της πανδημίας, τα ελληνοτουρκικά και τα πρόσφατα γεγονότα στη Μόρια, απασχόλησαν τις παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στη μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή με τα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών.
Καθώς με το νομοσχέδιο κυρώνονται ΠΝΠ του Αυγούστου που περιλαμβάνουν διατάξεις για το ΕΣΥ, πολλοί βουλευτές, στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση αναφέρθηκαν στα στοιχεία που δείχνουν αύξηση κρουσμάτων, σε σχέση με την πρώτη φάση της πανδημίας.
«Ακούω μια ατέλειωτη πτωματολογία. Πλήν όμως πτώματα στην Ελλάδα από τον κορονοϊό δεν υπάρχουν. Γι΄αυτό επειδή όλα τα μέτρα στοχεύουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι τα θύματα από την πανδημία στην Ελλάδα είναι 30 ανά εκατομμύριο. Και αυτός ο αριθμός φέρνει τη χώρα μας στην 110η θέση παγκοσμίως», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος. «Νομίζω ότι είναι μια καλή επίδοση. Που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, εις ό,τι αφορά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Όταν μιλάμε για αριθμούς τόσο κρίσιμων παραμέτρων, όπως είναι τα θύματα από μια πανδημία, πρέπει να λέμε την αλήθεια. Πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και εκεί η χώρα τα πάει πολύ καλά. Είναι στην 110η θέση», ανέφερε ο Χρήστος Μπουκώρος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, αναφερόμενος στις διατάξεις των ΠΝΠ που κυρώνονται απόψε και τις λοιπές διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο, είπε ότι στοχεύουν στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας και ζήτησε σωφροσύνη από την αξιωματική αντιπολίτευση, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις, γιατί έχει περάσει η εποχή που όλοι έταζαν τα πάντα στους πάντες. Ιδίως για την κριτική της αντιπολίτευσης για την αύξηση κρουσμάτων, σημείωσε πως έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά ο δείκτης θνησιμότητας στη χώρα, ευτυχώς ακόμα είναι σε χαμηλά επίπεδα και αυτή είναι μια πραγματικότητα που η κυβέρνηση δεν την αγνοεί και γι΄αυτό επιταχύνει τις κινήσεις της.
«Είμαστε σε μια πολύ οριακή φάση και οι επιστήμονες με κάθε τρόπο εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε: «Έχουμε διπλάσια κρούσματα σε καθημερινή βάση, σε σχέση με την πρώτη περίοδο της πανδημίας που οδηγηθήκαμε σε lock down. Έχουμε εξαπλασιασμό έως επταπλασιασμό των διασωληνωμένων, σε σχέση με την αρχική φάση του καλοκαιριού. Έχουμε ανέβει επίπεδο, ως χώρα, από την πολύ καλή θέση που είχαμε σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων. Μην κάνετε αλχημεία των αριθμών». Ο Ανδρέας Ξανθός παρατήρησε ότι «τα 2/3 των κρουσμάτων στη χώρα έχουν επισυμβεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα, η τάση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και άρα ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι πάμε καλύτερα από την περίοδο του πρώτου κύματος, είναι σαφέστατη υποτίμηση του κινδύνου και δίνει λάθος σήμα».
Στην κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας, έδωσε έμφαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. «Έχουμε αναδίπλωση από την πλευρά του προέδρου Ερντογάν», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος που συνέδεσε τη στάση του Τούρκου προέδρου και με την «πλήρη απομόνωσή του στην Ευρώπη».
«Δεν είναι οι κυρώσεις που φοβάται ο Ερντογάν. Τις αγνοεί. Αυξάνει την επιθετικότητα του λόγου του, για να καλύψει την αναδίπλωσή του. Η αναδίπλωση του δεν είναι νίκη της χώρας μας διότι δυστυχώς τις 40 ημέρες που η νηοπομπή των τουρκικών πλοίων ανεβοκατέβαινε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πεδίο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η Τουρκία γκριζάρισε μια περιοχή. Επί 40 ημέρες η νηοπομπή έπλεε σε αυτό τον χώρο. Επειδή δεν πλέει την 41η, δεν σημαίνει ότι διαγράφουμε τα πάντα. Έχει επέλθει η προσβολή των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «Η ιστορία με την Τουρκία δεν τελείωσε με την αναδίπλωση Ερντογάν. Θα κρατήσει. Ωστόσο στις προσπάθειες που έχει κάνει απέναντι στη χώρα, δεν μετράει νίκες στις τελευταίες εξελίξεις. Εμείς έχουμε αποφασίσει από κοινού την ανάγκη να εξοπλιστεί η χώρα».
Επίθεση και στα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης είναι το νέο σλόγκαν της κυβέρνησης. Αλήθεια που ζείτε; Ο κόσμος είναι ανήσυχος δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Και μιλάτε για αυτοπεποίθηση; Όμως έχετε δίκιο. Μιλάτε για αυτοπεποίθηση των μεγαλοκαρχαριών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ζητάτε από τους εργαζόμενους να δεχθούν την καρατόμηση των τελευταίων δικαιωμάτων που τους έχουν απομείνει. Τι ζητάτε; Να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι την υγειονομική κρίση, όπως πλήρωσαν και την οικονομική κρίση;», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση: «Φέρτε στοιχεία τι πλήρωσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τι πλήρωσαν οι εργαζόμενοι. Λέτε ότι αν ο εργαζόμενος μπει σε καραντίνα, όταν γυρίσει θα δουλέψει υπερωρία και δεν θα πληρώνεται. Που το βρήκατε γραμμένο αυτό ότι θα δουλεύει παραπάνω χωρίς να πληρώνεται; Δίνετε τσεκούρι και μαχαίρι στους εργοδότες να κάνουν ό,τι θέλουν και να κόψουν όποια δικαιώματα υπάρχουν».
Στα τελευταία γεγονότα στη Μόρια αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας. «Η μόνη λύση για να σπάσει το απόστημα και να γλυτώσει η πατρίδα μας, είναι η λύση που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και η Ελληνική Λύση από την πρώτη μέρα που μπήκαμε εδώ μέσα: Νοικιάστε καράβια και βάλτε τους μέσα να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Μην τους στέλνετε στην επαρχία, μην τους στέλνετε στην ηπειρωτική χώρα». Σας έχουμε πει για ακατοίκητα νησιά από την πρώτη στιγμή. Θα φτάσουμε στη λύση αυτή, γιατί αυτή είναι η λύση της λογικής. Δεν υπάρχει άλλη λύση με αυτούς. Η εξέγερση θα συνεχιστεί. Θα ακολουθήσει ντόμινο! Ακατοίκητα νησιά και απέλαση τώρα!», είπε ο κ. Χήτας.