Συνάντηση εργασίας για θέματα πολιτισμού που αφορούν την Αθήνα είχαν σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υποψήφιος Δήμαρχος της πρωτεύουσας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.
«Κάναμε μια ευρεία συζήτηση για τα θέματα που αφορούν στον πολιτισμό στην Αθήνα, την πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη από την κρίση. Ήρθε η στιγμή να συστρατευθούμε σε μια κοινή προσπάθεια για πιο ανθρώπινη ζωή, για καλύτερη αισθητική στην πόλη» είπε οκ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή την προοπτική υπηρετεί και το πρόγραμμα της ανάπλασης των 33 μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης.
«Το πρόγραμμά μας για την Αθήνα έχει την προσδοκία μιας πόλης που θα είναι ανοιχτή στον τουρισμό καθ’ όλο το χρόνο. Και χρειάζονται άμεσες πολιτιστικές παρεμβάσεις, όπως ακριβώς αυτή», επισήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.
Συζήτησε, δε, με τον υπουργό, μεταξύ άλλων την πρόταση του κ. Παναγιωτόπουλου για τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιοχής τού Πολεμικού, καθώς και τού Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, το Σαρόγλειο κ.α. για τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής και περιπάτου. Ακόμη, για τη δυνατότητα μετατροπής της οδού Πειραιώς σε «μια λεωφόρο σύγχρονης τέχνης», καθώς και για το σχεδιασμό ανάδειξης περιοχών όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, αλλά και η πλατεία Ομονοίας.
Αναφερόμενος ειδικά στον Εθνικό Κήπο, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι «η αιφνίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εγκρίνεται ένα πρόγραμμα βαρέων πολιτιστικών παρεμβάσεων που προϋποθέτει κοπή δέντρων και αλλοιώνει την ταυτότητά του κήπου ως βοτανικού , δίχως μάλιστα να ενημερωθεί το ΥΠΠΟΑ, εντάσσεται σε σχέδιο εξάρτησης και διαπλοκής», στο οποίο ο ίδιος θα αντιδράσει.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν ενημερώθηκε από την αρχή γι’ αυτό. «Υπάρχουν πιο πρόσφοροι χώροι για τέτοια σχέδια», πρόσθεσε ο υπουργός. «Και αυτό είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε με όλους».