Στην ολοκλήρωση της προσωρινής στέγασης σχεδόν του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών που έμειναν άστεγοι μετά την πυρκαγιά στη Μόρια εστιάζει η κυβέρνηση, επιμένοντας στη δημιουργία μίας νέας μόνιμης δομής στο νησί της Λέσβου και αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο άνθρωποι να παραμείνουν σε σκηνές το χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Μέρκελ προσδοκά σε μία αλλαγή στάσης των εταίρων.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επανέλαβε τον ισχυρισμό Μητσοτάκη κατά τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη – πως για τα όσα έγιναν στη Μόρια υπάρχουν ευθύνες ανάμεσα σε εκείνους που τώρα έμειναν άστεγοι.
«Ο καταυλισμός κάηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση, για να πετύχουν την άμεση μετακίνησή τους από το νησί», επέμεινε ο κ. Πέτσας αιτιολογώντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, πλην των ασυνόδευτων ανηλίκων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δημιουργήθηκε ήδη σε έναν διαφορετικό χώρο ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας, στο οποίο εισέρχονται οι ωφελούμενοι αφού πρώτα κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, κάνουν rapid test και όσοι ανιχνεύονται θετικοί υποβάλλονται εκ νέου και σε μοριακό τεστ (PCR).
Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι τα rapid test είναι πολύ αξιόπιστα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα επιτρέψει πολύ γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού και πολύ ταχύτερη ιχνηλάτηση των επαφών τους, σημείωσε.
Επανέλαβε ότι όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε, και οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα και η χρηματοδότηση να είναι επαρκής.
«Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο» εκτίμησε ο κ.Πέτσας.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη».
Το επόμενο βήμα μετά την προσωρινή στέγαση είναι όμως ακόμη πιο δύσκολο. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σκοπός είναι να στεγαστούν όλοι όσοι δεν έχουν στέγη αυτή τη στιγμή, λίγο λιγότεροι από το σύνολο των 12.000 και εκτίμησε ότι σε 3-4 ημέρες θα έχουν στεγαστεί όλοι.
Χαρακτήρισε δε πολύ θετικό ότι όπως είπε η τοπική κοινωνία έχει δείξει ανταπόκριση στο «κάλεσμα υπευθυνότητας» της κυβέρνησης και δεν έχουν υπάρξει ακραίες καταστάσεις.
Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μαζί με την τοπική κοινωνία στην οριοθέτηση νέας μόνιμης δομής, αναφέροντας ότι υπάρχουν περιοχές που έχουν υποδειχθεί, αλλά και ο χώρος όπου προσωρινά έχει δημιουργηθεί καταυλισμός στο Καρά Τεπέ.
Δε θέλησε όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς είναι εμφανής η αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά στο ενδεχόμενο νέων αντιδράσεων όπως αυτών το Φεβρουάριο στο σχεδιασμό για νέα μόνιμη δομή κλειστού τύπου.
Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ξερονήσια όπως η Γυάρος και η Μακρόνησος, κάλεσε δε άπαντες να αναλογιστούν τι θα είχε συμβεί εάν όλη αυτή η κατάσταση με τις πυρκαγιές μετά την αντίδραση των φιλοξενούμενων στα θετικά κρούσματα και την ανάγκη απομόνωσης τους είχε συμβεί σε ένα ακατοίκητο νησί και πόσο πολύ πιο δύσκολη θα ήταν η διαχείριση.
Προσδοκίες από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη- Μέρκελ
Στο ερώτημα δε πως συνδυάζεται η δέσμευση της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου με το αίτημα να «ξαναζωντανέψει» η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας του 2016, την οποία τότε η ΝΔ κατήγγειλε ότι μετατρέπει τα νησιά σε «αποθήκες ψυχών», ο κ.Πέτσας απάντησε πως η συμφωνία δεν απαγόρευε την επιστροφή μεταναστών που είχαν μεταφερθεί στην ενδοχώρα από τα νησιά και ότι το αντίθετο ήταν ερμηνεία του τότε υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα.
«Εμείς προχωράμε το σχέδιο μας που είναι πολύ συγκεκριμένο και έχει αποδώσει καρπούς στην ανάσχεση των ροών με επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών. Δεν προχώρησε όσο θα θέλαμε για τις κλειστές δομές.
Περιμένουμε καλύτερο καταμερισμό βάρους στην Ευρώπη και η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ είναι ενδεικτική για τη διάθεση που υπάρχει για καλύτερο καταμερισμό βάρους όσων ζητούν προστασία», συνέχισε και διευκρίνισε ότι η συζήτηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο αφορούσε τη φιλοξενία προσφύγων από τη Γερμανία σε συγκεκριμένο πλαίσιο, δηλαδή οικογένειες με προσφυγικό προφίλ, στις οποίες έχει απονεμηθεί άσυλο.