Ως ευκαιρία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η ΕΕ ξανά για το προσφυγικό- μεταναστευτικό αλλά και για τη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο, πρέπει να ιδωθεί η καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηριστικά κατά τη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Δήλωσε μάλιστα πως αναμένει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της Κομισιόν για μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, εκτιμώντας ότι θα είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ξεκαθάρισε επίσης προς πάσα κατεύθυνση ότι θα δημιουργηθεί νέο ΚΥΤ στο νησί με μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ και πως οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρόκειται να μετεγκατασταθούν.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσο αφορά στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και επέμεινε στην επαναφορά της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας του 2016, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε πως ήταν δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ η Μόρια.
Επέρριψε δε “ξεκάθαρες ευθύνες” για την πυρκαγιά προ τεσσάρων ημερών στη Μόρια στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες.
«Η Μόρια κάηκε από κάποιους, εντός εισαγωγικών, ‘υπερδραστήριους’ πρόσφυγες και μετανάστες, που θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση καίγοντας τη Μόρια και απαιτώντας την άμεση μετακίνηση τους», είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί στη Μυτιλήνη μία μόνιμη δομή, η οποία “δεν θα κουβαλά τα πολλά προβλήματα της Μόριας”.
Επέδειξε φωτογραφία του προσωρινού καταυλισμού, που τόνισε ότι είναι σίγουρα πολύ καλύτερος από τη Μόρια. Τόνισε πως όποιος μπαίνει σε αυτόν εξετάζεται για κορονοϊό και έχουν γίνει ήδη σχεδόν 2.000 τεστ.
«Αυτή η προσωρινή δομή θα επιτρέψει να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι το επόμενο στάδιο. Με απόλυτη βεβαιότητα σας λέω ότι θα υπάρξει στη Λέσβο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μόνιμο. Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις και προς κάποιους ακραίους. Ιι ακραίοι δεν απηχούν την πλειοψηφία του νησιού. Το νησί έχει δίκιο να παραπονείται για τη Μόρια και πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες μας», πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ζήτησε από την Ευρώπη να έχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ, όπου γίνει αυτό. «Το νέο ΚΥΤ να έχει τη σημαία και της Ελλάδας και της ΕΕ» είπε και εκτίμησε ότι υπάρχει θετική άποψη στην Κομισιον για πιο ενεργή ανάμειξη της ΕΕ ώστε να είναι πιο γρήγορες διαδικασίες και προφανώς να υπάρξει και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ο κ.Μητσοτάκης κάλυψε πλήρως την Ειρήνη Αγαπηδάκη για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγών και ανέφερε ότι συζήτησε με Μακρόν και Μέρκελ για το ζήτημα. Αποκάλυψε ότι μίλησε χθες το βράδυ με τη Μέρκελ για το κατά πόσον η Γερμανία μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα ακόμη περισσότερο υποδεχόμενη κάποιες οικογένειες με θετική απόφαση ασύλου”.
Ο πρωθυπουργός πάντως υποστήριξε ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, σχεδόν μη διαχειρίσιμα, εάν η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να περιορίσει δραστικά τις ροές και δήλωσε: «Για την κυβέρνηση αυτή, η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται, γιατί αυτή είναι άσκηση εθνικής κυριαρχίας».
Τέλος ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε ότι πρέπει να επανέλθει η ΕΕ στον πυρήνα της συμφωνίας του 2016, η οποία υποστήριξε ότι προέβλεπε επιστροφές από τα νησιά.