Διορία έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου δίνει στην Τουρκία η Αθήνα, με τη στήριξη των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να αποκλιμακώσει έμπρακτα στην Ανατολική Μεσόγειο αποσύροντας το Oruc Reis ή να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις. Ωστόσο ήδη από αύριο Σάββατο οπότε και λήγει η τουρκική Navtex, θα φανούν οι προθέσεις της Άγκυρας.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Και αυτό καθώς στο ελληνικό επιτελείο υπάρχει η εκτίμηση πως η Τουρκία θα επεκτείνει και θα αναβαθμίσει τη Navtex, ενδεχομένως φτάνοντας και στα έξι μίλια από το Καστελόριζο. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα προκαλούσε πλέον ευθέως την Ελλάδα να αντιδράσει στρατιωτικά. Στόχος της Άγκυρας φαίνεται εξάλλου πως είναι η αποσταθεροποίηση και η εμπλοκή στην περιοχή.
Όπως επισήμανε χθες από την Κορσική ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθώντας, μάλιστα, να κατέχει παράνομα έδαφος ενός από αυτά, της Κύπρου, ενώ απροκάλυπτα, πλέον, απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα συμπεράσματα της 7ης Συνόδου Χωρών του Νότου, του Ευρωπαϊκού Νότου, στέλνουν στην παράγραφο 6, ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα και δείχνουν στην Τουρκία τον δρόμο.
Ισχυρός σύμμαχος στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου στέκεται ιδίως η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να συντάσσεται απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη στη θέση πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις ώστε να ξεκινήσει διάλογος, καθώς και ότι Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η οποία δεν εκχωρείται σε τρίτους, αναγάγοντας το ζήτημα σε ευρωτουρικό. Όπως είπε ο Μακρόν πρόκειται για τη «mare nostrum» -την ευρωπαϊκή θάλασσα.
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι «ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη», απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία, που δεν ενθουσιάζεται στην ιδέα των κυρώσεων. Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε επίσης ότι η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι απλά μια έκφραση αλληλεγγύης, αλλά είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη.
«Η γειτονική χώρα, η Τουρκία, έχει χρόνο ακόμα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, να κάνει ένα βήμα πίσω και να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση. Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες. Να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική. Να επιστρέψει ως προς τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, όπως είπε και ο Πρόεδρος Macron, υπάρχει, πάντα, η λύση της Χάγης, του Διεθνούς Δικαστηρίου», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Στο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ στην περιοχή δραστηριοποιείται πλέον πιο έντονα και η Ουάσινγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο να πραγματοποιεί αύριο ταξίδι αστραπή στην Κύπρο, επιστρέφοντας από Ντόχα. Ο κ.Πομπέο θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Σημειωτέον ότι το ταξίδι Πομπέο στην Λευκωσία πραγματοποιείται λίγο μετά την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο, γεγονός που έχει εξοργίσει την Άγκυρα.
«Είναι καλά γνωστό ότι τα σύνορα της Κύπρου και της Ελλάδας δεν είναι παρά και σύνορα της ΕΕ» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο χθες στην Κορσική και εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου υπογραμμίζουν στην Κοινή Διακήρυξη, την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας.