Θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Μπίζου εξέφρασε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για μια «εμβληματική προσωπικότητα της ελληνικής ομογένειας της Νοτίου Αφρικής και προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του Γεώργιου Μπίζου, μιας εμβληματικής προσωπικότητας της ελληνικής ομογένειας της Νοτίου Αφρικής και προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Γεώργιος Μπίζος, επιφανής δικηγόρος, αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ στάθηκε διαρκώς στο πλευρό του Nelson Mandela στον αγώνα κατά του apartheid.

Υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Νέλσον Μαντέλα, ενώ συμμετείχε ουσιαστικά στην αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας στον τομέα εγγύησης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Νότιας Αφρικής.

Ως ιδρυτικό μέλος της πολύ σημαντικής για τον Ελληνισμό σχολής SAHETI στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά και με τον αγώνα του διεθνώς για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αποτέλεσε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Νότιου Αφρικής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Μπίζος

Ο δικηγόρος Γιώργος Μπίζος πέθανε χθες σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα. Τα αίτια του θανάτου του Μπίζου, ο οποίος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί μόλις πριν από λίγα χρόνια, δεν έχουν διευκρινιστεί.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε», ανέφερε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό».

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε. «Ο Τζορτζ Μπίζος ήταν ένας δικηγόρος που συνέβαλε τρομερά στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», συνέχισε.

Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας.

Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική, όπου αργότερα σπούδασε νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954.

Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία».

Κατά τη διάρκεια των ετών του απαρτχάιντ ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC). Και όταν έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος, συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.

Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.