Καυτός μήνας για τα εθνικά θέματα είναι ο Σεπτέμβριος και γεμάτος παγίδες και απρόοπτα, όπως αυτή που ανέκυψε χθες με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τουίταρε πως Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ξεκινήσει διάλογος για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Το tweet Στόλτενμπεργκ προκάλεσε αίσθηση, καθώς δε θα μπορούσε καμία ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται να συνομιλεί με την Αγκυρα χωρίς η γειτονική χώρα να έχει αποσύρει τα ερευνητικά και πολεμικά σκάφη της.
Διπλωματικές πηγές διέψευσαν το ΓΓ του ΝΑΤΟ. «Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» ξεκαθάριζαν ειδικότερα.
Οι ίδιες πηγές στη συνέχεια τόνιζαν πως: «Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου».
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωναν εμμέσως πλην σαφώς πως πράγματι την Πέμπτη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επέδωσε σε Ελλάδα και Τουρκία ένα κείμενο με προτάσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση στην περιοχή. Πλην όμως ξεκαθάριζαν πως αυτό δε συνιστά διάλογο, αφήνοντας έτσι να αιωρούνται ερωτήματα για τις προθέσεις του Στόλτενμπεργκ όταν δημοσιοποίησε αυτή την κίνηση του και μάλιστα την παρουσίασε ως επίσημη έναρξη συνομιλιών.
Την αίσθηση ότι ο Στόλτενμπεργκ, που πολλάκις έχει εμφανιστεί φιλότουρκος και πάντα κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων της Συμμαχίας απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, άλειψε βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας, επέτεινε η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε την Αθήνα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ!
Η Τουρκία παρόλο που συνεχίζει να προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί ταυτόχρονα να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του διαλόγου, κατηγορώντας την Ελλάδα για αδιαλλαξία. Και αν για την ελληνική πλευρά η αλήθεια φαντάζει αυτονόητη, δεν είναι καθόλου προφανή τα γεγονότα σε εταίρους και συμμάχους που έχουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή και τους δικούς τους λόγους να τείνουν ευήκοα ώτα στους ισχυρισμούς της Άγκυρας.
Τα εξοπλιστικά, η Γαλλία και η Ρωσία
Το διακύβευμα για εταίρους και συμμάχους δεν αφορά μόνο στους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά στο ευρύτερο γεωστρατηγικό παιχνίδι στην περιοχή, όπου δηλώνουν παρουσία οι Γάλλοι και πλέον και οι Ρώσοι. Το γεγονός ότι η Ρωσία στέλνει σκάφη στην περιοχή, όπου ήδη είναι παρόντες με ναυτική δύναμη οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ενδεχομένως να πυροδότησε το νέο παιχνίδι του ΝΑΤΟ, το οποίο ούτως ή άλλως διαχρονικά αξιολογεί ως σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή την Τουρκία και ανησυχεί πάντα για τη ρωσική κάθοδο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ρωσία, που δέσμευσε περιοχές για ασκήσεις στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τάχθηκε υπέρ της επίλυσης των διαφορών στην περιοχή με διάλογο, δηλώνοντας έτσι και εκείνη παρούσα στο επικίνδυνο πόκερ στην περιοχή.
Σημειωτέον ότι χθες υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να διαμαρτυρήθηκε για τη στήριξη κρατών- μελών της ΕΕ στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πιο ένθερμοι υποστηρικτές της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Αυστρία και βεβαίως η Γαλλία.
Ταυτόχρονα, τα εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν πάντα ένα καλό «φιλέτο» για τους κατά τα λοιπά συμμάχους και εταίρους και είναι εύλογο η επικείμενη ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να τραβά την προσοχή τους.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς εάν έχει κλειδώσει ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο στις 10 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου στην Κορσική, απάντησε λακωνικά ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και συνεπώς τίποτε δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη. Επιβεβαίωσε όμως ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για αγορά πολεμικών αεροσκαφών από τη Γαλλία, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η Ελλάδα εξετάζει την αγορά εξοπλισμών και από άλλες χώρες- για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος…
Προφανώς μία συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν στην Κορσική δεν μπορεί να προαναγγελθεί επισήμως καθώς θα αποτελούσε έμμεση επιβεβαίωση ότι Ελλάδα- Γαλλία υπογράφουν αμυντική συμμαχία. Όμως είναι επίσης προφανές ότι ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος Πρόεδρος θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν στο περιθώριο της Συνόδου. Σε κάθε περίπτωση η 10η Σεπτεμβρίου είναι σημαντική ημερομηνία, καθώς η Ελλάδα αναζητεί ένθερμους συμμάχους στην ΕΕ, με το βλέμμα στην ειδική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ριφθεί ο κύβος για κυρώσεις, εφόσον η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση.
Ανακοινώσεις για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποκλείεται να κάνει ο κ.Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, έχοντας διασφαλίσει τη χρηματοδότηση μέσω της σταδιακής καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους και μέσω της τελευταίας έκδοσης ομολόγου.
Η 13η Σεπτεμβρίου είναι μία ακόμη κρίσιμη ημερομηνία, καθώς ο πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου θα βρίσκεται στο Καστελόριζο και θα λήγει η τρέχουσα τουρκική Navtex.
Εν τω μεταξύ η διπλωματική μάχη συνεχίζεται. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και δεν αποκλείεται να επικοινωνήσει με τον κ. Στόλτενμπεργκ.