«Η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου δεν θα έχει οικονομικό όφελος ενώ αντίθετα θα οδηγήσει σε πολιτιστική παρακμή» τονίζει η Ένωση Γερμανών εκδοτών και βιβλιοπωλών.
«Στις χώρες όπου το σύστημα της ενιαίας τιμής βιβλίου εγκαταλείφθηκε, είδαμε τη μέση τιμή του βιβλίου να αυξάνεται. Μόνον οι λίγοι ευπώλητοι τίτλοι ρίχνονται στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες και σε χαμηλές τιμές από τα σούπερ μάρκετ ή άλλες μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο περιορισμός των επιλογών, λιγότεροι τίτλοι διατίθενται στους αναγνώστες σε ελκυστικές τιμές και το δίκτυο των βιβλιοπωλείων φθίνει. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη» τονίζει σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Χάινριχ Ρίτμιλερ, συμμεριζόμενος τις ανησυχίες των ελλήνων εκδοτών, βιβλιοπωλών και συγγραφέων που διαφωνούν με την ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία καταργείται η ενιαία τιμή για τα βιβλία, με εξαίρεση την πρώτη έκδοση των λογοτεχνικών βιβλίων.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι στη Γερμανία η ενιαία τιμή βιβλίου εφαρμόζεται εδώ και 150 περίπου χρόνια και με νόμο από το 2002, καθώς οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής συμφωνούν ότι τα βιβλία δεν είναι απλώς ένα ακόμα εμπόρευμα, αλλά έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και γι’ αυτό δεν υπόκεινται στους νόμους της αγοράς, όπως τα υπόλοιπα αγαθά.
«Ο πολιτισμός είναι το θεμέλιο της Ευρώπης, καθώς και η κινητήρια δύναμή της. Οι προτεινόμενες αλλαγές στον νόμο περί ενιαίας τιμής στην Ελλάδα δεν προσφέρουν κανένα οικονομικό όφελος ενώ αντίθετα θα οδηγήσουν σε πολιτιστική παρακμή, πράγμα το οποίο έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας» καταλήγει η επιστολή του προέδρου της Ένωσης Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, που ζητά από τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει το ζήτημα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η προτεινόμενη νομοθετική μεταβολή.