Τους όρους και τα όρια της Αθήνας για διάλογο με την Τουρκία αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα και εν συνεχεία την Άγκυρα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ. Μάας θα συναντηθεί πρώτα με τον πρωθυπουργό και εν συνεχεία με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια, μαζί με τον οποίο θα προβούν σε δηλώσεις. Θα συναντηθεί επίσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Σημειωτέον ότι κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί μόνο με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, σημαίνει κάτι: Το Βερολίνο φέρεται να έχει ενοχληθεί από την παράταση της παράνομης τουρκικής Νavtex. Και αυτό καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είχε διαβεβαιώσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι μόλις έληγε η προηγούμενη Νavtex, θα απέσυρε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και θα αποκλιμάκωνε την ένταση ώστε να ξεκινήσουν μετά τις 27 Αυγούστου διερευνητικές επαφές Ελλάδας- Τουρκίας, όπως επιθυμεί η Γερμανία.
Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τη Deutsche Welle στόχος της γερμανικής κυβέρνησης ήταν στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27-28 Αυγούστου στο Βερολίνο να πραγματοποιούνταν συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Τουρκίας. Αυτό όμως φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο μετά την παράταση της τουρκικής Navtex μέχρι και τις 27 Αυγούστου.
Τώρα λοιπόν, λένε τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, το Βερολίνο διαπιστώνει πως η Τουρκία είναι αναξιόπιστος συνομιλητής. Αυτό άλλωστε υπογραμμίζει η Αθήνα σε κάθε ευκαιρία από το βράδυ της Κυριακής και αυτό θα επισημάνουν στον κ.Μάας τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά χθες στο briefing o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, «πρέπει να έχει κανείς αξιόπιστους συνομιλητές και απομένει στην Τουρκία να δείξει ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής».
Η Άγκυρα προκειμένου να δικαιολογήσει την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, είχε επικαλεστεί στις επαφές με Γερμανία το δικαίωμα της να αντιδράσει στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό στο Βερολίνο, καθώς φέρεται να μην ήταν ενήμερη η Γερμανία πριν την υπογραφή της. Ο κ.Μητσοτάκης όμως είχε καταστήσει σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους ήδη από την τηλεΣύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας ότι η Αθήνα δε θα υποχωρούσε από μία νόμιμη συμφωνία. Η επικύρωση της από το ελληνικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη, «πακέτο» με τη συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ, είναι δεδομένη και το Βερολίνο δεν πιέζει προς διαφορετική κατεύθυνση.
Σημειωτέον δε ότι χθες ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ εξέφρασε τη λύπη της γερμανικής κυβέρνησης για την παράταση της τουρκικής Navtex, κάνοντας λόγο για βήμα προς λάθος κατεύθυνση, «διότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης».