Τον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας επισήμαναν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Angel Neydenov, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στην Αθήνα, καθιστώντας σαφές ότι αυτή η στρατηγική συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κάποιου άλλου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφησαν:
– Το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας για το 2014. Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης στελεχών στα ανώτατα στρατιωτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Αρχιπλοίαρχος Αλέξανδρος Διακουμάκος και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Πολιτικής του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας, Συνταγματάρχης Ραντοστίν Ιλίεφ.
– Τεχνική διευθέτηση που αφορά στον καθορισμό των μέσων και στις διαδικασίες εκτέλεσης διασυνοριακών επιχειρήσεων για εναέρια αστυνόμευση του εναέριου χώρου των δύο κρατών με σκοπό να μη μείνει ασυνόδευτο κανένα ίχνος που χαρακτηρίζεται ύποπτο. Την τεχνική διευθέτηση υπέγραψαν ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και ο Διοικητής Αεροπορικών Δυνάμεων της Βουλγαρίας Υποπτέραρχος Κονσταντίν Ποποφ.
Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για συναντίληψη ανάμεσα στις δύο χώρες. Μοιραζόμαστε τις ίδιες θέσεις και την κοινή ευρωατλαντική πορεία, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε δε ότι η στρατιωτική συμφωνία για το 2014 δεν στρέφεται εναντίον κάποιου άλλου, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Βουλγαρία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στο τόξο αστάθειας που ξεκινά από την Ουκρανία και καταλήγει στην Τυνησία και ενδιάμεσα τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική. Οι δύο χώρες, πρόσθεσε, συνεργάζονται στο πλαίσιο όλων των διεθνών οργανισμών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Η ενίσχυση των διμερών επαφών ανοίγει νέες προοπτικές για την ασφάλεια και την ευημερία όχι μόνο των λαών των δυο χωρών αλλά όλων των πολιτών της περιοχής, υπογράμμισε.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Angel Neydenov χαρακτήρισε υποδειγματικές τις σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, οι οποίες, όπως είπε, δεν στρέφονται κατά τρίτου. Είναι η κοινή συνεισφορά μας στο κλίμα ασφάλειας που θέλουμε να υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας, σημείωσε και αναφέρθηκε σε άλλους τομείς στους οποίους μπορεί να επεκταθεί η διμερής συνεργασία, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια κ.λπ. Η ανάπτυξη της συνεργασίας μας είναι ουσιαστική και όχι τυπική, τόνισε καταληκτικά.