Η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης με το Oruc Reis, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη και θα λάβει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συγκαλείται με θέμα την Τουρκία κατόπιν ελληνικού αιτήματος.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένονται σήμερα κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς η σύνοδος των ΥΠΕΞ είναι άτυπη και μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεπώς δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις. Γιατί τότε η Ελλάδα ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων;
Διότι πρώτον, σήμερα θα χαραχτούν οι γραμμές ώστε να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία στην επόμενη τακτική σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ. Και δεύτερον, διότι θα σταλεί ένα ακόμη σαφές και ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, καθιστώντας το ζήτημα ευρωτουρκικό και όχι ελληνοτουρκικό, αλλά και διότι θα τεθεί και το ζήτημα της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επικοινωνίες που είχε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπάθησε να παρουσιάσει τη χώρα του ως εκείνη που επιθυμεί διάλογο και την Ελλάδα ως εκείνη που τον τορπιλίζει δια της συμφωνίας με την Αίγυπτο, αλλά και να προλάβει το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Με την κ.Μέρκελ και τον κ.Μισέλ συνομίλησε βεβαίως χθες τηλεφωνικά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Τα δε αποτελέσματα της νέας παρέμβασης της Γερμανίας, μένει να φανούν στην πράξη.
Με τα συνεχιζόμενα επικίνδυνα παιχνίδια της, η Τουρκία θέλει αφενός να αμφισβητήσει εκ των προτέρων την επήρεια του Καστελόριζου, το οποίο «κόβει» την πρόσβαση της στην Αν. Μεσόγειο. Και αφετέρου να διαπραγματευθεί ζητώντας ως αντάλλαγμα για την αποχώρηση του Oruc Reis, την ακύρωση στην ουσία της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
Αυτό φυσικά είναι κάτι που δεν μπορεί να το δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και εάν το Βερολίνο μεσολαβούσε για σχετικό διάλογο. Η εκτίμηση άλλωστε που επικρατεί στην Αθήνα είναι ότι οι εταίροι εκ των πραγμάτων θα στηρίξουν το δικαίωμα ενός κράτους- μέλους να έρθει σε συμφωνία με γειτονικό του κράτος βάσει του διεθνούς δικαίου. Επίσης, την ανάγκη να υπάρξουν πλέον συγκεκριμένες κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ αναμένεται να υποστηρίξουν χώρες όπως η Αυστρία και κυρίως η Γαλλία.
Η Γαλλία εξάλλου λόγω των συμφερόντων που έχει στην Αν. Μεσόγειο από Λιβύη μέχρι Λίβανο, δίνει την πιο έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα. Μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale έφθασαν χθες στην Κρήτη και συμμετείχαν σε κοινή άσκηση Γαλλίας- Ελλάδας, υπενθυμίζοντας στην Τουρκία ότι η Αθήνα έχει συμμάχους και εξοργίζοντας φυσικά τον Ερντογάν.
Το σημαντικό ραντεβού με Πομπέο
Η ελληνική πλευρά αξιολογεί επίσης ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο κ.Πομπέο θα συναντηθεί σήμερα με τον κ.Δένδια και προσδοκά προφανώς μία δήλωση σαφούς και ξεκάθαρης στήριξης από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που παραμένουν σημαντικός παράγοντας τον οποίο λαμβάνει υπόψη η Άγκυρα.
Σημειωτέον δε πως αφού έφτασαν οι γαλλικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ανακοίνωσε με νόημα μέσω twitter ότι το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams θα βρεθεί στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.
Δεν αποκλείεται δε στρατιωτικό παρών στην περιοχή να δώσει και η Αίγυπτος, η οποία εξάλλου έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με την Τουρκία και έχει έλθει σε συμφωνία με την Ελλάδα. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μάλιστα επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, ενώ ο κ.Δένδιας συνομίλησε χθες με το Γάλλο και τον Εμιρατινό ομόλογο του, με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ και με τους φιλέλληνες Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν και Μπομπ Μενέντεζ.
Οι συμμαχίες στη Μέση Ανατολή
Η Αθήνα παράλληλα συσφίγγει τις συμμαχίες της με χώρες της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο κ.Δένδιας επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ και είχε συνάντηση με το Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ η Ελλάδα επίσης εκτός από την Αίγυπτο σχηματίζει διπλωματικό μέτωπο και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Πρόκειται για χώρες που κοινό παρονομαστή έχουν τις καλές σχέσεις με ΗΠΑ, αλλά κυρίως τις κακές σχέσεις με την Τουρκία του Ερντογάν, ο οποίος φιλοδοξεί να έχει ηγετικό ρόλο στο μουσουλμανικό κόσμο. Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα χτίζει και διπλωματικές γραμμές άμυνας απέναντι στην τουρκική πρόταση να καθίσουν στο τραπέζι όλες οι χώρες της περιοχής, πρόταση που σκοπό έχει να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Κύπρου και να διευρυνθεί ο κύκλος των συνομιλητών πέραν της ΕΕ.