Μηνύματα κατά του εξτρεμισμού, του λαϊκισμού και του φασισμού και υπέρ μιας Ευρώπης ενωμένης και όχι διχασμένης σε ζώνες προόδου και ζώνες χρέους, που με πολιτικό ρεαλισμό θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα, έστειλε ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, κατά την τελετή που έγινε στη μνήμη των πεσόντων του ελληνοαλβανικού έπους, το 1940.
Η τελετή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη αυτών που υπερασπίστηκαν το Ύψωμα 731, βόρεια της Κλεισούρας, μια «τιτανομαχία» όπως είπε ο υπουργός, που είχε αποτέλεσμα να αποκρουστεί η εαρινή επίθεση του ιταλικού στρατού και οι δυνάμεις του άξονα να υποστούν την πρώτη τους ήττα.
Στη σημερινή μάχη, όπως και τότε δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε και να υποκύψουμε στις εύκολες λύσεις της μισαλλοδοξίας, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, περνώντας το μήνυμα της ιστορίας στο σήμερα.
Σε μια άλλη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν τόνισε ότι «η αλαζονεία της ισχύος, όταν μάλιστα εκδηλώνεται μεταξύ των κρατών, εκτρέφει εξαιρετικά επικίνδυνα φαινόμενα».
«Οδηγός μας πρέπει να είναι η διπλωματία και η πολιτική διαβούλευση στην αντιμετώπιση των κρίσεων», τόνισε και ανέφερε το παράδειγμα της Ουκρανίας.
Αρκετά με τις διχοτομήσεις της Ευρώπης, κάθε είδους, υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί και η διαίρεσή της σε μια ζώνη προόδου και μια ζώνη χρέους.
Ιδιαίτερη και μακρά μνεία έκανε ο κ. Αβραμόπουλος στην εκκρεμότητα που υπάρχει με την αλβανική πλευρά για το θέμα της κατασκευής κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες στις ελληνοιταλικές επιχειρήσεις. Το θέμα είναι για μας υψίστης προτεραιότητας, είπε. Υπάρχει διμερής συμφωνία από το 2010, αλλά η Αλβανία κωλυσιεργεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με την Αλβανή ομόλογο του τον Ιανουάριο, έλαβε την υπόσχεση ότι το θέμα θα διευθετηθεί.
Κλείνοντας, επανήλθε στο παρόν, λέγοντας ότι ξαναβρίσκουμε το δρόμο μας και ανυψώνουμε με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, και πάλι το ανάστημα της χώρας.