Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει το σχέδιο Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία αναφέροντας πως αν εφαρμοστεί «δεν θα έχουμε μνημόνιο αλλά θα είναι σαν να έχουμε»
«Χρειαζόταν αλήθεια τόση αναμονή και τόσες σελίδες για να διαβάσουμε τις προτάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα;», αναφέρει αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο Πισσαρίδη το οποίο περιλαμβάνει 14 προτάσεις για την οικονομία της χώρας.
Στη συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν: «Τελικά το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Μια συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους. Μάλιστα το σχέδιο παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους!
Το σχέδιο περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.
Το σχέδιο δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο “ζόμπι”. Με απλά λόγια, αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θα έχουμε μνημόνιο αλλά θα είναι σαν να έχουμε.
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα βλέπει την εργασία ως βάρος αλλά ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου.
Ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στην χώρα. Την στιγμή που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος.
Υ.Γ. Ένα από τα λίγα θετικά του κειμένου είναι ότι για ακόμα μία φορά υπάρχει έμμεση παραδοχή ότι όλο το αφήγημα της ΝΔ για την “καταστροφή” που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται πανηγυρικά. Μια ματιά στα διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο, για παράδειγμα αναφορικά με την απασχόληση, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια της οικονομίας, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους».