«Είμαι εδώ γιατί θέλω να στρέψω την Ευρώπη σε μια άλλη κατεύθυνση. Θέλω μια Ευρώπη που να φροντίζει τους πολίτες της, όπου ο πολίτης θα βρίσκεται στην πρώτη θέση, όχι της γραφειοκρατίας, αλλά με περισσότερη δημοκρατία και περισσότερη αλληλεγγύη», τόνισε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ενιαίου σχήματος της «Ελιάς», στο ΣΕΦ και ζήτησε τη στήριξη της υποψηφιότητάς του, για να αλλάξουν, όπως είπε, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους προοδευτικούς.
«Για να αποκαταστήσουμε την αδικία χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα επικεντρώνεται στα κέρδη των πολλών», είπε και έστειλε το μήνυμα: «Όμως αυτό δεν θα το πετύχουμε διαιρεμένοι και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων που δημιουργήθηκε η Ελιά». Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι ήρθε η στιγμή όλοι οι σοσιαλδημοκράτες να συνεισφέρουν στην ίδια κατεύθυνση, για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης, συμπληρώνοντας πως «θα πω σε όλους όσοι διστάζουν, ότι χρειάζομαι την υποστήριξή σας. Πρέπει τώρα πια να προχωρήσουμε μαζί. Ήρθε η ώρα να είμαστε μαζί». Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι έχει την ευκαιρία να γίνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εάν, όπως συμπλήρωσε, τον στηρίξει η ευρωπαϊκή Αριστερά ενωμένη και όχι διαιρεμένη.
Σημείωσε ακόμα ότι αυτές οι εκλογές δεν αποφασίζουν μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις Βρυξέλλες και πως ό,τι αποφασίζεται εκεί έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα. «Τελικά, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το ίδιο του το μέλλον», τόνισε. Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι η Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια πέρασε από φοβερές εξελίξεις, οι άνθρωποί της υπέφεραν, για να υπογραμμίσει ότι «τώρα ήρθε η στιγμή της αλλαγής, να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον».
Ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι τώρα για πρώτη φορά η θέση του προέδρου της Επιτροπής δεν θα κριθεί παρασκηνιακά ανάμεσα στις κυβερνήσεις, αλλά ότι ο διάδοχος του κ. Μπαρόζο θα διοριστεί από το ΕΚ, και ζήτησε υποστήριξη της υποψηφιότητάς του και του προγράμματος των ευρωπαίων σοσιαλιστών ώστε να αλλάξει η Ευρώπη. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια Ευρώπη δυνατή, μια κοινότητα εμπορίου, εργασίας κοινωνικής πρόνοιας, που να φροντίζει τους πολίτες της», τόνισε και χαρακτήρισε αδικεία κάθε χρόνο να υπάρχει στην Ε.Ε. και ένας νέος εκατομμυριούχος και ταυτόχρονα χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά. «Χρειαζόμαστε αξιοπρεπείς δουλειές και μισθούς», υπογράμμισε.
Μιλώντας, όπως είπε, ως «Γερμανός», τόνισε ότι δεν είναι υποψήφιος με την εθνικότητά του, αλλά «ως ευρωπαίος που πιστεύει σε κάτι» και σημείωσε ότι δεν είναι το θέμα η εθνικότητα αλλά η κοινωνική δικαιοσύνη, ο εκπολιτισμός ενός ακραίου καπιταλισμού στις αγορές, ο περιορισμός της κερδοσκοπίας, οι θέσεις εργασίας, οι αξιοπρεπείς αμοιβές. «Η Ευρώπη μου δεν είναι αυτή όπου οι μεγάλες και ισχυρές χώρες κάνουν μάθημα στις μικρότερες και αδύναμες, η δική μου Ευρώπη είναι της ίσης συνεργασίας των χωρών». «Και οι δυνατοί, οι ισχυροί, δε θα χρησιμοποιούν τη δύναμη και την ισχύ τους για να επιβληθούν σε άλλους, αλλά για να ενισχύσουν τους άλλους», τόνισε, για να προσθέσει πως «αυτό που βλέπουμε τώρα να γίνεται στη Χερσόνησο της Κριμαίας, είναι αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη δύναμή του απέναντι στους αδύναμους».
Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ότι σε αντίθεση με την αριστερά, κατά την αποφασιστική στιγμή η δεξιά πάντα ήταν ενωμένη με μέτωπο απέναντι στην αριστερά, για να σημειώσει πως όμως «τώρα ήρθε η στιγμή εμείς να ενωθούμε γιατί εμείς έχουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας» και την «κοινωνική δημοκρατία». Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ευγνώμων για τη δημιουργία της «Ελιάς» και κάλεσε όλους όσοι διστάζουν να είναι όλοι μαζί και να τον υποστηρίξουν.
Δηλώσεις Μ. Σούλτς
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνδιάσκεψης, ο κ. Σουλτς τη χαρακτήρισε ως καλό πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού πόλου στην Ελλάδα και τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί γι’ αυτό, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους και συναδέλφους να συμμετάσχουν σε αυτή την κίνηση, διότι θέλουμε η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά να γίνει όσο το δυνατόν πιο ισχυρή». Αυτό, όπως υπογράμμισε, για να αλλάξει η ΕΕ προς μια άλλη κατεύθυνση με περισσότερη δικαιοσύνη και περισσότερη ισότητα, προκειμένου και η επόμενη γενιά να μην πληρώσει με τις ευκαιρίες μιας ζωής, μια κρίση για την οποία δεν ευθύνεται η ίδια.
«Όσοι θέλουν πραγματικά να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να με στηρίξουν», τόνισε και έκανε λόγο για εμπνευσμένη και ενθαρρυντική ατμόσφαιρα της Συνδιάσκεψης.